СБУ затримала п’ятьох білорусів – активісти (оновлено)

Дата: 16 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки затримала білоруську волонтерку Альону Жаркевич та ще чотирьох білорусів. 

Пізніше стало відомо, що затримали чотирьох людей. 

Про це повідомили у телеграмі Білоруського дому в Україні. 

Альона Жаркевич. Фото: Білоруський дім в Україні

Жаркевич, за словами колег та друзів, затримали вранці 16 вересня. Такі дії СБУ вони пов’язують з роботою жінки, яка допомагала легалізуватись білорусам, які приїжджають до України.

“Вчора вона допомагала з легалізацією нашого новоприбулого співвітчизника, колишнього силовика. Він один з тих, які першими відмовилися бити протестуючих і звільнилися після серпневих подій. Після звільнення він встиг 3 рази отримати “добу” і потрапити на кримінальний термін”, – розповіли активісти. 

Разом з Жаркевич у СБУ знаходяться ще четверо людей, зокрема й чоловік, якому вона допомагала. До них вже виїхав адвокат.

Активісти говорять, що із затриманими проводять бесіди: 

“Надається класичний вибір “співпраця або депортація”. Дані всіх п’ятьох встановлені. Також надходить інформація від близьких про те, що стеження за затриманими велися давно, і все схоже на сплановану операцію, а не випадкову профілактичну бесіду”.

Наразі СБУ офіційно не коментує цю інформацію. 

Коли масові акції в Білорусі тільки почались, українські високопосадовці, зокрема президент Володимир Зеленський, висловлювали підтримку протестувальникам. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль переконував, що білоруси, які відчувають тиск або переслідування та потребують додаткового захисту, можуть отримати його в Україні, попросивши про це прямо на кордоні. Проте їхні слова не підтверджували білоруси, які намагалися потрапити до України.

Не відчувають себе у безпеці й ті білоруси, які вже перебувають в Україні. Так,  у серпні минулого року українські правоохоронці затримали в Одесі за запитом білоруської генпрокуратури Юрія Зайцева. Чоловік втік з сусідньої країни ще 2014 року, адже на батьківщині проти нього відкрили декілька справ, які, за словами правозахисників та його самого, є сфальшованими.

Білорус досі знаходиться під домашні арештом, який востаннє продовжили 8 вересня. 

За даними правозахисників, цього року з України видворили 16 громадян Білорусі попри тамтешні репресії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter