Суд продовжив домашній арешт білорусу Юрію Зайцеву, якого просить видати режим Лукашенка

Дата: 15 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Приморський районний суд в Одесі продовжив запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту для Юрія Зайцева. Білорусь вимагає видати чоловіка, адже підозрює його у створенні “незаконної міжнародної злочинної організації”, керуванні нею та розповсюдженні наркотиків. Він це заперечує. 

Про це повідомили в правозахисному об’єднанні “Правое дело”. 

Юрій Зайцев. Фото: правозахисне об’єднання “Правое дело”

30-річний Юрій Зайцев народився в місті Пінську в Брестській області Білорусі. З дитинства хлопець цікавився спортом, а 2011 року разом із друзями почав боротися з розповсюджувачами наркотиків. Саме це, за його словами, й стало причиною цікавості білоруських правоохоронців до нього, адже силовики “прикривали” бізнес із продажу курильних сумішей.

“У 2011 році мене затримали співробітники МВС за нанесення трафаретного напису з гаслом проти спайсу на паркан, а потім моє ім’я внесли до “реєстру анархістів”. Влітку 2012-го мене затримали за листівки, доставили у відділення і побили, катували електрошокером і вибивали імена і дані учасників подібних акцій. Відпустили без оформлення протоколу – на мені були побої, погрожували вбивством і в’язницею”,розповідав Зайцев.

Невдовзі після цього чоловік вирушив до Мінська, однак уже у 2014 році переїхав до України, де проживав нелегально. На батьківщині проти нього відкрили низку кримінальних справ та оголосили в міжнародний розшук. За словами самого Зайцева, йому загрожує від 20 до 25 років ув’язнення.

У серпні минулого року чоловіка затримали в Одесі українські правоохоронці, а згодом відправили під домашній арешт. 

Наразі, як повідомила під час засідання одеського суду прокурорка Галина Сторожук, щодо Зайцева триває екстрадиційна перевірка, а тому йому подовжили запобіжний захід ще на два місяці. Захист просив про особисте зобов’язання та вимагав повернути клопотання про подовження запобіжного захисту назад прокурору. 

“Вважаємо, що кримінальне переслідування Зайцева слідчими органами республіки Білорусь пов’язане з його громадсько-політичною діяльністю, здійснюваною ним із 2011 по 2013 роки. Білоруський рух “Революція в дії” підтвердив причетність Зайцева до своєї організації та зв’язав його переслідування з активістською діяльністю з протистояння з чинною владою, а також підтвердив участь Зайцева в акціях проти розповсюдження наркотиків”,зазначив адвокат Роман Клабуков.

Про те, що справи проти Зайцева на батьківщині сфальсифіковано, повідомили й у Білоруському Гельсінському комітеті. Правозахисники також наголосили, що в разі видавання чоловіка Білорусі він “стане жертвою порушення базових прав і свобод людини”. 

Усупереч цьому Державна міграційна служба України відмовила Зайцеву в наданні статусу біженця. Разом з адвокатами він оскаржує це рішення.

“Я перебував сім місяців у СІЗО, після цього мене відпустили під цілодобовий домашній арешт, де я перебуваю вже пів року. За цей час у мене погіршився психічний стан і здоров’я загалом. Я змушений проходити лікування в психіатричному диспансері Одеси. Браслет на нозі мені завдає неприємностей у тому ж пошуку роботи, оскільки родичів у мене тут немає, і я повинен десь заробляти на їжу”, – каже білорус. 

Одеський суд дозволив Зайцеву відвідувати медичні заклади та Державну міграційну службу під час перебування під домашнім арештом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter