СБУ затримала директорку ліцею, яка впроваджувала російські освітні стандарти на Харківщині

Дата: 24 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці затримали керівницю одного з навчальних закладів на території Великобурлуцької селищної ради Харківської області, яка була окупована російськими військами з лютого до початку вересня 2022 року. Жінці повідомили про підозру через те, що вона впроваджувала освітні стандарти РФ у ліцеї.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

За даними слідства, з кінця липня директорка ліцею вела діяльність, спрямовану на впровадження в цьому закладі російських стандартів освіти. Вказівку про це вона отримала від так званого “голови” окупаційної адміністрації Великого Бурлука.

Своїм підлеглим учителям директорка повідомила, що нового навчального року освітній процес у ліцеї здійснюватиметься російською мовою, за російською освітньою програмою та за підручниками видавництва РФ.

Правоохоронці встановили, що ці російські підручники окупанти завезли до ліцею на початку навчального року.

Наразі слідчі СБУ повідомили директорці ліцею про підозру за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність у формі впровадження стандартів освіти держави-агресора в закладах освіти) Кримінального кодексу України.

“Крім основного покарання за такий злочин у вигляді виправних робіт, арешту або позбавлення волі, до винної особи буде застосоване ще й додаткове покарання – позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років”, додали в СБУ.

Викриття здійснювали співробітники Управління СБУ в Харківській області за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Раніше ZMINA писала, що в Новій Каховці на тимчасово окупованій Херсонщині місцева жителька добровільно стала “завідувачкою” дитсадка та схилила на бік росіян частину колективу. Заклад працює за стандартами російської освіти.

Крім того, українські правоохоронці оголосили підозру в колабораціонізмі так званому “ректору” Херсонської державної морської академії. Йому може загрожувати до 12 років за ґратами.

Нагадаємо, що станом на вересень щодо освітян, яких підозрюють у співпраці з окупаційними російськими військами, відкрили 19 кримінальних проваджень. Провадження відкривали стосовно директорів та вчителів, які почали викладати на окупованих територіях за російськими програмами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter