СБУ викрила ще одну ботоферму в Україні на 15 тисяч акаунтів, що дискредитувала Кримську платформу

Дата: 30 Серпня 2021
A+ A- Підписатися
Кіберфахівці СБУ викрили потужну ботоферму, яку “ворожа інтернет-агентура використовувала для дискредитації нашої держави перед міжнародною спільнотою”.
 
Про це повідомляє пресслужба відомства
 

СБУ стверджує, що зловмисники поширювали через соцмережі антиукраїнські гасла та дезінформацію щодо результатів проведення Кримської платформи за завданням своїх кураторів. Вони були сфокусовані на таких соцмережах, як Facebook, Instagram та TikTok.

Для поширення викривлених фактів та відвертої дезінформації вони адміністрували понад 15 тисяч анонімних акаунтів, публікуючи дописи від імені “пересічних громадян”.
 
Слідчі встановили, що серед організаторів протиправної діяльності – четверо мешканців Києва. Для інформаційно-підривних операцій вони переобладнали приміщення одного з офісів у центральному районі столиці.
 
Гроші за “публікації” підозрювані отримували з території РФ через заборонені в Україні електронні платіжні системи.
 
Під час обшуків у приміщеннях ботоферми правоохоронці виявили:
– 300 модемів для доступу до інтернету;
кілька тисяч сім-карток різних операторів мобільного зв’язку;
– десятки мобільних терміналів та комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності. 
 
В СБУ повідомляють, що в межах кримінального провадження за ст. 361 (“Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку”) КК України тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності осіб, причетних до нього.
 
Напередодні СБУ повідомляла, що викрила ботоферму в Херсоні, що також дискредитувала Кримську платформу. 

Як відомо, 23 серпня в Києві відбувся саміт Кримської платформи за участю урядових делегацій 45 країн: США, всі члени ЄС, Грузія, Молдова, Туреччина, Північна Македонія, Австралія, Нова Зеландія, Японія, Канада, Ісландія. Серед них були дев’ять президентів, чотири прем’єр-міністри, 14 очільників МЗС, інші політики й посли.

За підсумками саміту делегації схвалили Кримську декларацію, яка чітко фіксує невизнання незаконної анексії Криму Росією, зобов’язання розглянути запровадження додаткових політичних, дипломатичних обмежувальних заходів щодо Росії в разі подальшої агресії, а також об’єднання зусиль усіх країн-учасниць нашої Кримської платформи задля зміцнення безпеки й стабільності в Чорноморському регіоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter