Кримська платформа: Зеленський сподівається на спільні зусилля держав у деокупації Криму

Дата: 23 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський заявив, що наодинці Україна ніколи не зможе повернути Кримський півострів. Їй необхідні спільні зусилля держав у межах Кримської платформи, які змусять Російську Федерацію почати перемовини про повернення півострова.

Про це сказав Володимир Зеленський, виступаючи на відкритті установчого саміту Кримської платформи в Києві.

“Україна спільно з вами починає писати нову главу в історії українського Криму, це глава про деокупацію. Бо саме деокупація – це кінцева мета моя, нашої держави, мета роботи Кримської платформи. Синергія наших зусиль має змусити Росію сісти за стіл переговорів про повернення нашого півострова”, – сказав він і наголосив, що “окупація Криму ставить під сумнів ефективність усієї міжнародної системи безпеки, принцип територіальної цілісності та недоторканності кордонів”.

“Без відновлення довіри до неї жодна держава не може бути впевнена, що не стане наступною жертвою окупації частини території”, – наголосив президент України.

23 серпня президент разом із представниками 46 країн та міжнародних організацій має відкрити офіс Кримської платформи в Києві. Він працюватиме цілодобово й щоденно моніторитиме ситуацію з правами людини в Криму, збиратиме інформацію про зростання військової активності на півострові, відстежуватиме екологічну та економічну ситуацію.

“Пропонуємо визначити ваших уповноважених представників, які підтримуватимуть зв’язок з офісом і координуватимуть нашу спільну роботу”, – закликав Зеленський представників іноземних держав.

Прем’єр-міністр Словакії Едуард Хегер переконий, що сила не може бути більшою за силу верховенства права. 

“Чиясь сила – це не ознака правоти, що кордони можна перемальовувати як заманеться власними силами. Ми не визнаємо окупацію. Україна має повну нашу підтримку в боротьбі за відновлення територіальної цілісності, неподільності її території. Наші санкції триватимуть, доки триватиме ця окупація”, – сказав під час саміту словацький прем’єр-міністр. Він наголосив, що безпека в Європі не може сприйматися як даність. За неї треба боротися. 

Нагадаємо, 23 серпня відбувається установчий саміт Кримської платформи за участю представників 46 країн та міжнародних організацій, на якій мають підписати фінальну декларацію про невизнання протиправної тимчасової окупації Росією Кримського півострова. До цієї декларації в майбутньому зможуть приєднатися держави, представники яких не приїхали 23 серпня до Києва.

На саміті Кримської платформи заплановано такі панелі:

  • про невизнання спроби анексії Криму;
  • про мілітаризацію Азово-Чорноморського регіону;
  • про шляхи реінтеграції Криму через права людини й сталий розвиток;
  • про відновлення прав кримськотатарського народу.

Кримська платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активність у п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter