​​СБУ викрила очільниць “департаменту освіти РФ” у Токмаці, які змушували прославляти Росію у місцевих школах

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці продовжують системно викривати помічників окупантів, які перебувають у тимчасово захоплених регіонах України. Так, сьогодні СБУ викрила очільниць так званого “департаменту освіти РФ” у Токмаці, що на Запоріжжі, які змушували місцевих вчителів вихваляти Росію у школах.

Про це повідомили в Службі безпеки України. 

Як зазначають у СБУ, перебуваючи на керівних “посадах”, жінки сприяли поширенню окупаційного режиму через місцеві заклади середньої освіти.

Для цього вони закликали вчителів повертатися на робочі місця і викладати навчальну програму за російськими підручниками та прокремлівськими “методичками”.

“У разі незгоди пособниці ворога погрожували освітянам наслідками у вигляді незаконних переслідувань. Для залякування і доведення своїх вимог організовували так звані “громадські збори”, де публічно агітували за підтримку країни-агресора та виправдовували її злочини”, — пояснюють правоохоронці.

У випадку переходу на бік Росії вони гарантували виплату російських заробітних плат і лояльне ставлення місцевого “районо”.

За даними слідства, підозрюваними є колишня керівниця відділу освіти Токмацької міської ради та її заступниця. На початку повномасштабного вторгнення вони підтримали окупантів та вступили до їхньої “адміністрації”.

Наразі освітянки продовжують переховуватись від правосуддя на захопленій території Півдня України.

Їм повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 111-2 (умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво) та окупаційній адміністрації держави-агресора, шляхом реалізації чи підтримки рішень та дій держави-агресора та окупаційної адміністрації держави-агресора, вчинені за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.

Раніше ZMINA писала, що українські вчителі та викладачі мають законне право працювати дистанційно, але організовувати навчання на окупованих територіях їм радили приховано.

Нагадаємо, що в жовтні правоохоронці затримали керівницю одного з навчальних закладів на території Великобурлуцької селищної ради Харківської області, яка була окупована російськими військами з лютого до початку вересня 2022 року. Жінці повідомили про підозру через те, що вона впроваджувала освітні стандарти РФ у ліцеї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter