СБУ вручила понад 200 підозр за незаконне поширення інформації про Сили оборони України

Дата: 29 Червня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росії про підозру повідомили понад 200 особам, які незаконно поширювали інформацію про Сили оборони України.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Робота ППО. Джерело: Getty Images

Фактично, підозрювані допомагали росіянам готувати, здійснювати та коригувати повітряні удари по території України, у тому числі з використанням крилатих ракет і дронів-камікадзе, уточнили в повідомленні.

Підозра оголошена за статтею 114-2 Кримінального кодексу України — “Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, Збройних сил України чи інших військових формувань”.

Обвинувальні акти щодо 190 з цих фігурантів вже скерували до суду. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

За даними слідчих, у більшості випадків зловмисники цілеспрямовано передавали росіянам інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії.

Найчастіше це були координати пунктів тимчасової дислокації, маршрути руху та фортифікаційні споруди українських захисників. Також ворог намагався виявити вогневі позиції української артилерії та систем протиповітряної оборони.

Так, наприкінці травня 2023 року співробітники СБУ затримали на Донеччині інформатора головного управління генштабу збройних сил Росії. Він намагався приховано зафіксувати рух українських військових колон, які переправлялись через річку Сіверський Донець у напрямку Бахмута.

Також СБУ оперативно встановила особи шістьох жителів Києва, які незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час масованої атаки на Київ у ніч на 16 травня. Чотирьом вже повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Щодо двох з них — обвинувальні акти скерували до суду. Стосовно інших — розслідування триває.

Служба безпеки вкотре наголосила на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали про діяльність Сил оборони і наслідки російських обстрілів. Їхнє поширення, свідоме чи несвідоме, розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається за законом.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що тіктокеру з Черкащини загрожує увʼязнення за поширення у соцмережі локації Сил оборони в області.

Відео одразу підхопили російські пропагандистські групи, зокрема й прокремлівські телеграм-канали із загальною аудиторією понад 100 тисяч підписників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter