Поширював у соцмережі локації Сил оборони в області: тіктокеру з Черкащини загрожує увʼязнення

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Черкаській області кіберфахівці виявили блогера, який незаконно поширив інформацію про переміщення Сил оборони на території регіону. Він зняв фото та відео руху колони української військової техніки з боєприпасами, а потім розмістив це на власній сторінці в тіктоку з прив’язуванням до геолокації.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

Так, це відео одразу підхопили російські пропагандистські групи, зокрема й прокремлівські телеграм-канали із загальною аудиторією понад 100 тисяч підписників.

Водночас на персональній сторінці тіктокера цей контент переглянули понад пів мільйона користувачів.

Есбівці встановили місце перебування блогера і припинили його незаконну діяльність. Свої дії чоловік пояснював бажанням збільшити аудиторію.

Під час обшуку за адресою проживання підозрюваного виявили мобільний телефон, який він використовував для фіксації переміщення українських військ і подальшої “публікації” відзнятого відео.

На підставі зібраних доказів йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших військових формувань). До суду скерували обвинувальний акт. Чоловікові загрожує до восьми років позбавлення волі.

СБУ вкотре наголосила на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали із зазначенням місць дислокації та переміщення Сил оборони, а також наслідків ворожих обстрілів. Публікація таких матеріалів розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону.

Нагадаємо, що в липні 2022 року Черкаська обласна прокуратура довела в суді винуватість 56-річної жительки Черкас, яка закликала змінити або захопити державну владу. 

Жінка, використовуючи свій обліковий запис у соціальній мережі TikTok, розміщувала коментарі з публічними закликами до насильницької зміни або захоплення державної влади. Також вона виправдовувала збройну агресію РФ та підтримувала осіб, які воюють проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter