СБУ: Шарій допомагав росіянам монтувати та ширити відео допитів військовополонених українців

Дата: 06 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб, повідомили проросійському блогеру Анатолію Шарію. 

Про це розповіли у СБУ. 

Фото: varta1.com.ua

Шарію закидають допомогу росіянам у монтуванні та поширенні роликів з допитами українських полонених. Матеріали для роликів він отримував у екскерівника поліції Вінниччини Анатолія Шевцова

ZMINA розповідала про нього, коли той також отримав підозру в держзраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Шевцов із 2016-го переховується в окупованому Криму, де, за даними слідчих, устиг отримати російське громадянство. 

“Саме від нього Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ. Після “монтажу” файлів їх “погодили” з представником спецслужби РФ. Потім Шарій “доповнив” деструктивний сюжет власними коментарями, виклав на своїх інтернет-платформах та відзвітував своїм кураторам, надіславши посилання на публікації… Шарій у розмовах зі спільником визнає, що, попри монтаж, приховати поганий стан полонених не вдавалося”, – розповідають слідчі. 

Шевцов не лише надавав матеріали Шарію, як вважають у СБУ, але й встановлював контакт його зі співробітником 5-ї служби ФСБ Косенком М.Ю. – саме він залучив Шарія до негласної співпраці. 

Деякі родичі, які бачили ролики з полоненими військовими у мережі, писали блогеру та просили не знімати й не мучити їхніх рідних. Про це він сам розповів у телефонній розмові, викладеній спецслужбовцями. 

Як і Шевцову, Шарію загрожує довічне позбавлення волі. Він також переховується від слідства. 

Шарій вже є підозрюваним у державній зраді та порушенні рівноправності громадян. 

Нагадаємо, що за рік повномасштабної війни Шарій суттєво розширив онлайн-аудиторію та намагається видати себе за українця, хоча, по суті, прокремлівської риторики не змінив.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter