СБУ розслідує більш як тисячу проваджень про катування росіянами цивільних – відповідь на запит

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення РФ слідчі Служби безпеки України здійснюють досудові розслідування в більш ніж 1 тисячі проваджень про катування, тортури, побої та інші насильницькі дії з боку російських військових щодо цивільних.

Про це стало відомо з відповіді на інформаційний запит від Центру прав людини ZMINA до Служби безпеки України.

Катівня, яку окупанти організували в Біляївській школі на Херсонщині. Фото: Сергій Кочмарський

Всього з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну есбівці розслідують понад 57 тисяч кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни. 

“За фактами жорстокого поводження військовослужбовцями РФ з цивільним населенням (катування, тортури, побої, та інші насильницькі дії) – розслідується понад 1 тисяча кримінальних проваджень”, – йдеться у відповіді.

Майже половина з них (453 провадження) – катування і тортури цивільного населення на території Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, незалежна міжнародна слідча комісія ООН зібрала докази того, що окупаційна влада та військові РФ не надавали медичної допомоги українцям після катувань, імітували страту, застосовували до затриманих невідомі речовини. Унаслідок такого поводження люди помирали. Деякі бранці не витримували тортур та вчиняли самогубство.

За свідченнями потерпілих та свідків, допити та катування проводили співробітники Федеральної служби безпеки Російської Федерації, російські військові, особовий склад Національної гвардії Росії, військові так званої “Донецької народної республіки” та особовий склад “Групи Вагнера”.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі вдалось ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

Правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та застосовували тортури до цивільних.

Аналітики ZMINA зазначили, що методи катувань росіянами цивільних полонених подібні в незаконних місцях утримань на різних окупованих територіях України. Така система порушень може свідчити про злочини проти людяності з боку росіян, наголошують правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter