СБУ накрила ботоферму з 5 тисячами акаунтів, які закликали до повалення конституційного ладу

Дата: 06 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Кіберфахівці Служби безпеки України припинили діяльність керованої з Росії ботоферми, через яку зловмисники поширювали фейки про COVID-19 і закликали до повалення конституційного ладу.

Про це повідомили у відомстві.

Ботоферму виявили в одному з бізнес-центрів у Дніпрі. Зловмисники створювали та керували обліковими записами в соцмережах, що нібито належали українцям, хоча насправді використовували фейкові персональні дані. 

“Відповідне телекомунікаційне обладнання та спеціалізоване програмне забезпечення організатори придбали через заборонені в Україні російські небанківські платіжні системи. Вони використовували також SIM-картки українських операторів зв’язку та proxy-сервери вітчизняного сегмента інтернет”, – розповіли в спецслужбі. 

Зі сторінок нібито українців закликали до насильницької зміни конституційного ладу, захоплення державної влади та розповідали брехню про ситуацію, яка склалася в Україні через поширення коронавірусу. 

Наразі стосовно зловмисників розпочали кримінальне провадження за статтею щодо дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Обладнання, яке використовували організатори ботоферми, вилучили. 

Додатково в СБУ повідомили, що з початку карантину виявили вже дві керовані з РФ ботоферми в Києві та в Дніпрі.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Кабмін також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину.

Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter