Савченко вимагає суду присяжних

Дата: 02 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Українська льотчиця, член ПАРЄ Надія Савченко звернулася з клопотанням про розгляд її справи судом присяжних.

Про це російській службі ВВС розповів адвокат Марк Фейгін.

За російськими законами справу Надії Савченко не може розглядатися судом присяжних. У 2013 році була ухвалена поправка до Кримінально-процесуального кодексу, за якою справа, у якій обвинуваченому не загрожує довічне ув’язнення, має розглядатися у районному суді, тобто без присяжних.

За нормами кримінального кодексу РФ, довічне позбавлення волі не застосовується до жінок, осіб молодше 18 років і старше 60. За словами адвокатів Надії Савченко, це є гендерною дискримінацією.

Як пояснює Марк Фейгін, клопотання потрібне для того, щоб згодом звернутися до російського конституційного суду і оскаржити цю норму, яку він вважає дискримінаційною.

Нам потрібно потім і в Європейському суді з прав людини довести, що Савченко не тільки не винна, але й була позбавлена багатьох конституційних прав“, – пояснив адвокат.

У четвер Надія Савченко та її адвокати підписали документи про завершення процедури ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

У Росії українську льотчицю звинувачують у причетності до вбивства двох журналістів та незаконному перетині кордону. Сама Надія Савченко заперечує свою провину та стверджує, що її незаконно захопили та вивезли на територію Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter