Самопроголошений президент Білорусі Лукашенко намагається виправдати своє сприяння вивезенню дітей з ТОТ України

Дата: 23 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Минулого тижня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко під час спілкування з ватажком підконтрольного Росії незаконного угруповання “ДНР” Денисом Пушиліним намагався вчергове виправдати своє сприяння вивезенню українських дітей з окупованої росіянами Донецької області до РБ.

Про це, зокрема, свідчить публікація на офіційному сайті самопроголошеного президента Республіки Білорусь.

Джерело: сайт президента Білорусі

Так, Лукашенко, спілкуючись зі ставлеником Кремля Пушиліним, заявив, що дітей з окупованого Донецька приймають на лікування та відпочинок і “вони дуже задоволені”:

“Щоправда, мене трохи до суду якогось не затягли, що ми крадемо, виявляється, ваших дітей (українських дітей. – Ред.). Ну так я запропонував і Україні, і американцям: будь ласка, приїжджайте, знайдіть хоч одну вкрадену дитину. Це не наші засади”.

Також у білоруських пропагандистських пабліках з’явилися дописи з підписами на кшталт “ті самі дітлахи з нових територій, яких, за версією Заходу… краде Білорусь “руками” паралімпійця Талая”. Ці пабліки також публікують відео, підписане як “кілька прямих коментарів від “насильно викрадених”, у якому 10–14-річні діти розповідають, як смачно їх годують у Білорусі, як тут добре й тихо.

За даними дослідження американської Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров’я (Yale HRL), від початку повномасштабного наступу й до 30 жовтня 2023 року на територію Білорусі вивезли щонайменше 2 442 українців віком від 6 до 17 років, зокрема з вразливих груп. Продовжували цю практику й у 2024 році. 

Також журналісти Білоруського слідчого центру встановили, що до викрадення дітей з окупованих територій України причетні близькі родичі та оточення Лукашенка. Так, керує процесом паралімпієць та засновник благодійного фонду Олексій Талай, який особисто звернувся до так званого “постійного комітету союзної держави” з пропозицією доєднатися до викрадень, які білоруські та російські посадовці називають “оздоровленням”. Талай, до речі, у червні цього року за вивезення дітей з окупованих регіонів України до РБ отримав від президента Росії Володимира Путіна орден дружби.

Ще одним учасником цього злочину є Володимир Кулаков – чоловік рідної сестри дружини сина Олександра Лукашенка Дмитра. В одному з білоруських пропагандистських медіа його називали “підприємцем” з окупованого росіянами Донецька. 

Окрім переміщення дітей, керівництво РБ долучилося й до їхньої мілітаризації та асиміляції. Дітей влаштовують у військово-патріотичні табори, розповідають їм про українських націоналістів, які влаштували й продовжують терор, та добрих росіян, які всіх “рятують”.

У вересні 2023 депутати Європарламенту ухвалили резолюцію “Про відносини з Білоруссю”, в якій назвали самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка співучасником російських злочинів, засудили його за репресії щодо білорусів та закликали демократичні білоруські сили єднатись.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter