Саакашвілі відмовився від медичної підтримки

Дата: 27 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Громадянин України Міхеїл Саакашвілі, який тримає голодування в грузинській в’язниці вже 27-й день, відмовився від будь-якої медичної підтримки. 

Про це повідомила Омбудсман Людмила Денісова

Затримання Саакашвілі. Фото: TV Pirveli

Рішення про відмову від медичної підтримки Саакашвілі зробив уже після того, як Денісова відвідала його за ґратами. До Грузії Денісова приїхала з лікарем, який мав побачити ув’язненого. 

“Це (відмова від медичної підтримки. – Ред.) є загрозою його життю. У випадку погіршення стану здоров’я Міхеїла, прошу невідкладного реагування та надання професійної медичної підтримки в цивільному медичному закладі”, – повідомила Уповноважена. 

Спілкуючись із Денісовою, Саакашвілі наголосив, що категорично відмовлятиметься від примусового годування. Українська Омбудсман нагадала, що, згідно з рішеннями ЄСПЛ “Невмержицький проти України”, примусове годування прирівнюється до катування і є порушенням Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

На необхідності госпіталізації Саакашвілі раніше вже наполягали як особисті лікарі експрезидента, так і мультифункціональна група медиків, яка оглядала його. Українець від госпіталізації відмовляється, адже вважає, що в тюремній лікарні йому загрожуватиме небезпека. 

Саакашвілі живе з таласемією – спадковим захворюванням крові, яке характеризується продукцією аномального гемоглобіну. У разі цього захворювання, як переконував його лікар, неприпустиме жодне голодування, бо воно може спричинити зміни, які не дадуть можливості повернутися до попереднього стану. 

Нагадаємо, що Саакашвілі опинився за ґратами 1 жовтня. За версією грузинських правоохоронців, до країни він потрапив через порт Поті, куди прибув з українського порту Чорноморськ на кораблі, завантаженому молочними продуктами. Колишнього президента на батьківщині заочно засудили до трьох та шести років у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та в справі про побиття 2005 року депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Ще дві кримінальні справи, які порушили щодо Саакашвілі у 2014 році, суди досі не розглянули. Останні засідання, за даними українського Омбудсмана, у них відбулися два місяці тому, але клопотання адвокатів та особисто Саакашвілі про публічний розгляд цих справ суд ігнорує.

Фотографія обкладинки: John Thys / AFP
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter