Рустем Гугурик у російській колонії: погіршення стану здоров’я загрожує життю політв’язня

Дата: 17 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У політв’язня, кримського татарина, жителя Новоолексіївки на Херсонщині Рустема Гугурика погіршився стан здоров’я в умовах ув’язнення в російській колонії: у чоловіка сильний отит, постійна задишка та проблеми з нирками.

Про це виданню ZMINA розповіла дружина бранця Кремля Вікторія.

Вікторія та Рустем Гугурики. Джерело: сімейний архів

Гугурика затримали в березні 2022 року на адміністративному кордоні з Кримом, на Чонгарі. Того дня Рустем хотів вивезти родину до родичів у Бахчисарай.

31 березня підконтрольний Росії “Київський райсуд” Сімферополя заарештував його на два місяці за підозрою в участі у “добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана”. У жовтні той самий “райсуд” засудив чоловіка до 8,5 року колонії. Чоловік відбуває незаконне покарання за шість тисяч кілометрів від рідних – в Бурятії.

Обвинувачення Гугурика будувалося на підставі свідчень. Двох зі свідків дружина бранця Кремля бачила на суді, обох не знає. Інші – так звані приховані свідки.

Як розповіла Вікторія, під час суду один зі свідків змінював свідчення: спочатку дав ствердну відповідь про участь Гугурика в батальйоні імені Челебіджихана, потім відмовився від своїх слів. На третьому судовому засіданні знову підтвердив свідчення обвинувачення, сказавши, що на нього нібито тиснули родичі підсудного.

“Звісно, ми цього не робили. Ми з ним навіть не були знайомі. Думаю, за відмову від свідчень проти Рустема він добре “відхопив” від російських силовиків. А щодо того, що рідні чинили тиск на свідка… Судіть самі, з одного боку вся державна машина РФ, з іншого ми”, – сказала Вікторія.

Провідувати Рустема в ув’язненні родина не може, оскільки мешкає в Україні. Проте пробувати перевести чоловіка для відбування покарання ближче до дому Вікторія навіть не намагається, вважає, що це лише марнування часу.

“Я не чула ще, щоб когось перевели ближче. Тому борюся за те, щоб мого чоловіка звільнили. У Рустема серйозні проблеми зі здоров’ям, як він може там перебувати? Він може просто не витримати”, – каже Вікторія.

Проблеми зі здоров’ям у кримського татарина почалися ще до арешту. Він почав медичне обстеження, оскільки його турбувала постійна задишка. Встиг з’їздити до Херсона на консультацію, йому призначили лікування. Але почалося повномасштабне вторгнення, чоловіка затримали, й на цьому все лікування закінчилося, розповіла дружина політв’язня.

Рустем з донькою. Джерело: сімейний архів

Про погіршення самопочуття в колонії Рустем розповів під час дзвінка тюремним зв’язком “Зонателеком” родичам із Криму. У чоловіка отит, він переносить сильні болі, через це в нього погіршився слух. Через задишку та загальне погіршення самопочуття він звернувся до тюремного медпункту. Приблизно за місяць йому зробили УЗД. Сказали, що проблеми є не лише із серцем, а й з нирками. Комплексного лікування не призначили, дали лише гліцин.

Родина дуже розраховує на те, що Рустема звільнять під час одного з обмінів полоненими між Україною та Росією. За два з половиною роки його арешту рідні зверталися до всіх інстанцій, які займаються питаннями повернення полонених українців додому.

“Рустем – принципова людина, він категорично відмовився приймати російське громадянство, хоча йому пропонували це зробити ще в СІЗО. Сказав, що він уже має паспорт, що він громадянин своєї країни. Через цю його принциповість ми теж переживаємо. Ну й проблеми зі здоров’ям, звісно. Він може просто не витримати там без правильного лікування”, – сказала Вікторія.

Відповідь від усіх інстанцій жінка завжди отримує одну: борються за всіх українців, звільнятимуть усіх, але жодної конкретики.

Сестра Вікторії – Тетяна Лук’яненко розповідає історію незаконного затримання та фальшивих звинувачень росіян проти Рустема Гугурика на міжнародних майданчиках. Востаннє це було у Польщі на сесії ОБСЄ. Таким чином рідні кримського татарина хочуть привернути увагу світу до українців, яких незаконно утримують у Росії й стан здоров’я яких може стати смертельним вироком в умовах ув’язнення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в медсанчастині СІЗО-1 Сімферополя відмовилися прийняти документи про стан здоров’я та захворювання незрячого мусульманина Олександра Сізікова, незаконно засудженого до 17 років позбавлення волі в справі про “тероризм”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter