Розслідувачі з Bellingcat та The Insider ідентифікували російського окупанта, який катував військовополоненого

Дата: 06 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Журналісти з Bellingcat та The Insider заявляють, що ідентифікували російського окупанта, який на відео катував українського військовополоненого. За інформацією розслідувачів, ним виявився 29-річний тувинець на ім’я Очур-Суге Монгуш з батальйону “Ахмат”.

Про це йдеться в розслідуванні The Insider і Bellingcat.

Очур-Суге Монгуш. Фотоколаж: TheInsider

Bellingcat вдалося встановити, що відео зняте на території санаторію “Привілля” в Луганській області і що в тортурах брали участь бойовики з батальйону “Ахмат”.

The Insider поговорив з головним учасником катувань, яким, за інформацією журналістів, є тувинець на ім’я Очур-Суге Монгуш (1993 року народження).

Розслідувачі зазначають, що він заперечував свою причетність, але “видав себе, заплутавшись у свідченнях”

Російський військовий заявив, що нікого не катував і взагалі ніколи не тримав у руках зброю, а просто супроводжував російських журналістів. Відео за його участю він називає змонтованим.

Нагадаємо, наприкінці липня у мережу потрапив відеозапис катування російськими військовими українського полоненого, якого ті згодом вбили.

Згодом з’явилася інформація, що одним з імовірних учасників катування та вбивства військовополоненого є Віталій Арошанов з Республіки Калмикія. Однак, як встановили за відеозаписом експерти InformNapalm, риси обличчя та опосередковані ознаки вказують, що бойовик, який брав участь у знущаннях, належить до іншої національності – не калмик, а якут. За даними спільноти, імовірним зловмисником є найманець підрозділу “Ахмат”, командир з позивним “Белый”.

Раніше ZMINA повідомляла, що серед полонених у Росії українців понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”, а також понад 1,5 тисячі цивільних, яких тримають як “обмінний фонд”. Монітори ООН не мають доступу до українських військовополонених у Росії, однак знають про їхні катування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter