Розміновувати Україну допомагатиме штучний інтелект

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У процесі розміновування території України використовуватимуть штучний інтелект. 

Про це розповіли в Мінекономіки. 

Фото: Getty Images

Посадовці міністерства створили стратегію інформаційного менеджменту гуманітарного розмінування, що базується на роботі з великими наборами інформації або Big Data. Допомагатиме втілити задумане американська технологічна компанія Palantir, яка саме спеціалізується на такій аналітиці.

Слід зазначити, що деякі критикують компанію за поводження з базами даних, які містять номери телефонів, адреси електронної пошти, фінансові дані, записи транзакцій дзвінків та інформацію про соціальні мережі людей. 

Міністерка економіки Юлія Свириденко, коментуючи співпрацю уряду та компанії, зазначила, що впровадження інформаційної системи дозволить оперативно аналізувати рішення та дії щодо гуманітарного розмінування, корегувати їх, удосконалювати підходи, а також покращувати та прискорювати процеси.

“Система зможе проаналізувати дані щодо потенційно замінованих територій, поєднати їх із даними з додаткових джерел, наприклад, щодо обʼєктів соціальної чи критичної інфраструктури та сформувати варіанти більш пріоритетних шляхів розмінування”, – додала посадовиця. 

Нагадаємо, що окрім саперів-людей, спеціально навчених тварин, серед яких улюбленець українців пес Патрон, та дронів розміновувати Україну допомагають ще й роботи-собаки.

Також торік школярка в Луцьку Аліна між уроками в ліцеї та музичною школою створила робота для розмінування. 

Унаслідок повномасштабного вторгнення росіян Україна стала однією з найбільш замінованих країн у світі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter