Луцька школярка між уроками в ліцеї та музичною школою створила робота для розмінування

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Луцьку школярка Аліна створила пристрій для дистанційного знешкодження мін та боєприпасів.

Про це розповідає ТСН. 

Скриншот відео

На розроблення приладу в 15-річної Аліни, якій допомагав батько, пішло декілька місяців, а працювала вона в перервах між заняттями в ліцеї та музичній школі. Електронікою та робототехнікою дівчина захоплюється не перший рік.

“Вирішила поєднати своє захоплення та допомогти саперам”, – зізнається вона. 

Роботом Аліни можна керувати на відстані 15–20 метрів, а більшість деталей створили з пластику і підручних матеріалів. Так, основою є водопровідна труба. 

“Я рухаю своїми пальцями, і ці всі рухи передавачі направляють до нашого робота, але зараз на його місці кроковий двигун поки що”, – розповідає Аліна. 

Собівартість приладу 15 тисяч гривень, однак навіть якщо він здетонує, то найцінніші деталі вціліють, переконує розробниця. Деталі, які пошкодяться, коштуватимуть приблизно 3 тисячі гривень.

Скриншот відео

“То я думаю, 2–3 тисячі і людське життя – не порівнюється взагалі”, – каже Аліна.

Зараз дівчина з батьком працюють над тим, щоб здешевити пристрій. Піротехніки з Луцька, які бачили робота, сказали, що він допоміг би їм у розмінуванні.  

Нещодавно 17-річний Ігор Клименко, який розробив квадрокоптерний міношукач, став переможцем цьогорічної премії Global Student Prize та отримав 100 тисяч доларів. Розмінуванням хлопець зацікавився ще 2014-го, коли Росія окупувала Крим та частини Донецької та Луганської області. 

Нагадаємо, що зараз Україну називають однією з найзамінованіших країн у світі, адже розмінувати тут треба десятки мільйонів гектарів землі та близько 14 тисяч квадратних метрів акваторій. Тривати цей процес може, зважаючи на міжнародний досвід, від 5 до 10 років.

Росіяни мінували, наприклад, піаніно 10-річної дівчинки, кондитерську фабрику, тіла вбитих та навіть вулики. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter