Розкритикований експертами законопроєкт Зеленського про реформу СБУ відправили на доопрацювання

Дата: 20 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Президентський законопроєкт про внесення змін до Закону України “Про Службу безпеки України” відправили на доопрацювання. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

За те, щоб відправити законопроєкт Зеленського на доопрацювання, проголосували 287 народних депутатів. Законопроєкт, який президент подав на розгляд парламенту у березні та визначив його як невідкладний, розробили на базі документа, який подали до Офісу Президента ще в жовтні минулого року.

У СБУ стверджували, що президентські ініціативи передбачають, зокрема, демілітаризацію відомства та відмову від невластивих СБУ функцій. Однак експерти зауважували, що  документ фактично нівелює роль громадськості щодо контролю за діяльністю спецслужби.

Нагадаємо, що реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні минулого року. Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Зміни, які чекають на відомство, посадовці називали “наймасштабнішими” за часи незалежності, однак експерти казали– обіцяна реформа лише закріплює радянську систему роботи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter