Росію не запросять на 80-ту річницю звільнення Аушвіца

Дата: 23 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Представників Росії не запросять на заходи, присвячені 80-й річниці визволення концтабору в Освенцимі.

Про це повідомив директор музею Аушвіц-Біркенау Пьотр Цивінський.

Фото: Sky News

“Це річниця визволення. Ми пам’ятаємо жертв, але ми також святкуємо свободу. Важко уявити присутність Росії, яка явно не розуміє цінності свободи. Її присутність була б цинічною”, – наголосив він.

Водночас Цивінський сподівається, що в майбутньому це стане можливим, але “це точно не відбудеться найближчими чотирма місяцями”.

На сайті музею йдеться, що 27 січня 2025 року відзначатимуть 80-ту річницю звільнення німецького нацистського концентраційного табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі.

26 та 27 січня 2025 року музей буде закритий для відвідувачів, але для тих, хто хоче вшанувати цю важливу дату, на місці меморіалу 27 січня організують спеціальний відкритий сектор.

Нагадаємо, що режисер Андрес Веєль у своєму документальному фільмі “Riefenstahl” висловив припущення, що німецька режисерка Лені Ріфеншталь могла закликати вбивати польських євреїв у 1939 році. Це припущення базується на аналізі її листів.

Ріфеншталь супроводжувала Адольфа Гітлера до Польщі на початку Другої світової війни, у вересні 1939 року, і стала свідком злочинів у місті Конське, що на Півдні Польщі.

У листі, датованому 1952 роком і знайденому в її архіві, стверджується, що Ріфеншталь могла бути причетною до цих убивств. У листі, який написав молодший офіцер її колишньому чоловікові Петеру Якобу, майору штурмових загонів нацистської партії, міститься інформація з військового звіту про різанину.

У листі йдеться, що Ріфеншталь, “ймовірно, перед зніманням на ринковій площі” вимагала “прибрати євреїв з цієї території”.

Молодший капрал, передавши ці слова, заявив, що вони зрештою прозвучали як “позбавтеся євреїв!”. Деякі польські євреї намагалися втекти, після чого пролунали постріли.

Читайте також: “Після тиші”: як в Україні збирають усні свідчення про Голокост

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter