Росію не пустили на конференцію ЮНЕСКО про вільну журналістику

Дата: 02 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Російську Федерацію не допустили до участі в конференції ЮНЕСКО про вільну журналістику.

Про це повідомили на сайті Міністерства закордонних справ РФ.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. Фото з відкритих джерел

Всесвітній день свободи преси проголошений у 1993 році Генасамблеєю ООН. З цієї нагоди профільна установа системи ООН з питань міжнародного інформаційного співробітництва ЮНЕСКО традиційно проводить щорічні тематичні конференції.

“На жаль, до участі в заході цього року Росію допущено не було”, — йдеться у повідомленні МЗС РФ.

На переконання російських урядовців, Секретаріат ЮНЕСКО “пішов на поводі у групи відомих, вкрай ангажованих країн, які просувають на міжнародній арені політику “відміни” Росії”.

Скриншот повідомлення на сайті МЗС РФ

Нагадаємо, що з початком війни проти України Роскомнагляд почав інтенсивно боротися з інакомисленням. 24 лютого регулятор наказав всім ЗМІ використовувати лише офіційні, санкціоновані державою джерела інформації, інакше їм загрожуватиме суворе покарання за поширення “фейкових новин”. Слова “війна”, “вторгнення” та “напад” заборонені до використання при описі військових дій Росії в Україні. Дозволено використовувати лише слово “спецоперація”.

28 лютого Роскомнагляд заблокував “Настоящее время” (Current Times) – дочірню компанію “Радіо Свобода”, за поширення “недостовірної” інформації про вторгнення.

З 1 березня майже всі українські новини недоступні для користувачів інтернету в Росії.

Згодом в Росії заборонили діяльність всіх незалежних ЗМІ. Зокрема це телекомпанія “Дождь”, радіостанція “Ехо Москви”, латвійська “Медуза”, критично налаштовані російські ЗМІ “Медіазона”,”Республіка” та “Собеседник”, портал низової активності Activatica та російськомовні служби ВВС, Голосу Америки та Deutsche Welle.

З 1 березня Роскомнагляд почав уповільнювати трафік у твіттері і фейсбуку, звинувативши обидві компанії в поширенні “недостовірної” інформації про конфлікт в Україні. 4 березня обидві платформи соцмереж заблоковані в РФ.

На початку березня у РФ набув чинності закон про покарання за так звані “фейки” про дії російських збройних сил. Він передбачає тюремні терміни до 15 років за поширення інформації про дії військових, яку влада РФ вважає неправдивою.

9 березня в Держдуму було внесено новий законопроект про “єдиний реєстр” усіх нинішніх і колишніх співробітників або членів неурядових організацій, громадських об’єднань та медіаструктур, позначених як “іноземні агенти”, та осіб, позначених як такі.

Читайте також матеріал ZMINA: “Незалежних більше немає: в Росії остаточно поховали свободу слова”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter