Російська блогерка під час ефіру розповіла антисемітський “анекдот” про мертвих немовлят

Дата: 22 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Російська блогерка Ліза Лазерсон в прямому ефірі ютуб-каналу “Живой гвоздь” з ексголовредом нині ліквідованої радіостанції “Ехо Москви” Олексієм Венедиктовим розповіла антисемітський “анекдот”, де мертвих немовлят порівняли з бетоном.

Про це пише “Детектор медіа”, також про цей випадок розповіла журналістка Ірина Ромалійська.

Скриншот з ефіру “Живого гвоздя” від 20 жовтня. Джерело: фейсбук-сторінка Ірини Ромалійської

Це сталося на спільному ефірі від 20 жовтня 2023 року, де збирали донати на розвиток “Живого гвоздя”. Лазерсон процитувала “анекдот”, в якому говориться, що різниця між мертвими немовлятами і бетоном лише в тому, що останній “не можна розвантажувати вилами”.

Після цього блогерка додала: “Актуалочка”, таким чином пов’язавши “анекдот” з нещодавнім нападом терористичної організації ХАМАС на Ізраїль. Внаслідок цього вже загинули сотні громадян, зокрема й діти.

Венедиктов, єврей за походженням, жодним чином не відреагував на ситуацію, й ведучі одразу перейшли до наступної теми.

Вже 22 жовтня Венедиктов вийшов в ефір “Живого гвоздя” з вибаченнями за слова блогерки, назвавши їх “жахливо недоречними, жахливо несмішними й жахливо огидними”. Він перепросив за біль, завданий ізраїльським сім’ям, які безпосередньо втратили близьких.

Водночас він запропонував запросити Лазерсон в ефір та дозволити висловитися, адже “у нас стало правилом нападати на людину, не даючи їй слова”. За його словами, сама блогерка “глибоко це переживає”, адже сама є єврейкою та матір’ю двох дітей.

Згодом Лазерсон запросили до ефіру, під час якого вона стверджувала, що не мала на меті пожартувати, а натомість просто хотіла “переказати жахливий радянський антисемітський анекдот”.

“Не секрет, що євреї традиційно жартували над якимись трагедіями, найбільш жахливими моментами життя, над Голокостом, антисемітизмом… Ці всі жарти були придумані як спосіб боротися зі страхом, переживати найстрашніші трагедії”, – сказала блогерка.

За її словами, вона сподівалася, що “анекдот сприймуть як стьоб над антисемітизмом, який відроджується зараз”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ведучий опозиційного російського телеканалу “Дождь” Олексій Коростельов під час ефіру висловив сподівання, що редакції вдається допомагати військовослужбовцям армії Росії, які воюють проти України.

Згодом головред телеканалу Тихон Дзядко перепросив за висловлювання ведучого й повідомив у твіттері, що уривок вилучили з ефіру. Він наголосив на тому, що його медіа “не займалося, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

Пізніше керівниця інформаційної служби “Дождя” Катерина Котрікадзе сказала, що Коростельова звільнили за висловлювання про допомогу російським військовим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter