Росіяни взяли у полон 11 голів українських громад – Верещук

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Щонайменше 11 голів українських громад знаходяться у полоні російських окупантів. 

Про це розповіла міністерка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук.

 
Фото: Міністерство з питань реінтеграції окупованих територій

Інформація про такі випадки надійшла з Київської, Херсонської, Харківської, Запорізької, Миколаївської та Донецької областей.

“Ми інформуємо про них, як і про інших зниклих цивільних громадян, всі можливі організації (МКЧХ, ООН тощо) та вимагаємо від всіх зробити все можливе для повернення наших цивільних, священників, мерів міст, журналістів й активістів Ми боремося за них та закликаємо робити це інших”, – сказала Верещук. 

Під час брифінгу міністерка згадала й про злочини росіян, які стали відомі після звільнення населених пунктів на Київщині, а саме про вбивство старости села Мотижин Ольги Сухенко. Її тіло та тіло її чоловіка знайшли закатованими. Досі невідома доля їхнього сина – Олександра. 

“Вона була вбита в полоні російськими нелюдами. Це є військовим злочином. Винні будуть обов’язково покарані відповідно до міжнародного гуманітарного права”, – наголосила Верещук. 

Нині щодо цього факту в Офісі генпрокурора відкрили кримінальне провадження за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни. 

Нагадаємо, що на тимчасово захоплених територіях Росія викрадає активістів, політиків та журналістів. У коаліції з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої входить і Центр прав людини ZMINA, розповіли, навіщо окупанти викрадають людей та хто їм у цьому допомагає.

Нещодавно у Львові правозахисники спроєктували на стіну будівлі в центрі міста портрети й зачитали імена тих українців, про зникнення яких нині відомо. 

ZMINA веде перелік таких людей. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter