Росіяни вже місяць утримують кримського політв’язня Сервера Зекір’яєва в штрафному ізоляторі. Чоловік там голодує

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Кримськотатарський активіст, незаконно засуджений у справі так званої другої бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір” Сервер Зекір’яєв протягом місяця перебуває в штрафному ізоляторі (ШІЗО) в російській колонії в Тульській області.

Про це громадську організацію “Кримська солідарність” повідомила його дружина Зарема Зекір’яєва.

5 лютого жінка отримала від чоловіка листа про те, що адміністрація колонії відправила його до ШІЗО на 15 діб.

“Пізніше Зарема Зекір’яєва отримала ще один електронний лист, у якому чоловік повідомив їй про нове продовження терміну”, – розповіли в організації, додавши, що ув’язненого навіть не виводили з ізолятора.

За словами кримської правозахисниці Лілі Гемеджи, немає причин для того, щоб утримувати Сервера Зекір’яєва в ШІЗО. Вона заявила, що це не тільки тиск, а й тортури, оскільки їжа, яку йому там дають, не відповідає релігійним переконанням активіста, і він змушений голодувати.

“Всього двічі на тиждень дають їжу на яловичині. В інший час – тільки свинина. Ми спілкуємося електронними листами. Писав заяву на дзвінок, але не дозволили”, – розповіла Зарема.

Нагадаємо, 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні Верховний суд РФ визнав терористичною ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір”. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.
 
Правозахисники вважають, що тоді рішення Верховний суд РФ  ухвалив необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. На всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим, діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.
 
У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая – Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова.
 
16 вересня Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок затриманим у межах цієї справи кримським татарам. Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13. Ернеса Аметова визнано невинуватим і звільнено в залі суду.
 

Кримська правозахисна група нагадує, що переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

“Крим SOS” вказує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців. 

Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів  полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter