Росіяни вдаються до катувань українських заручників для залякування, покарання, отримання інформації або зізнань – спецдоповідачка ООН

Дата: 10 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Спеціальна доповідачка ООН з питань катувань та іншого жорстокого, нелюдського поводження або покарання Еліс Джил Едвардс отримала сотні свідчень про випадки катувань українців російськими військовими, серед яких тортури електричним струмом, побиття, імітація страти, утоплення, погрози зґвалтуванням та смертю.

Як передає кореспондентка видання ZMINA, про це Еліс Джил Едвардс повідомила на пресконференції 10 вересня у Києві.

Спеціальна доповідачка ООН з питань катувань Еліс Джил Едвардс. Джерело: arcrimea.org

“Ці жахливі дії не вбачаються ані рідкісними, ані випадковими, а найімовірніше, організованими в рамках державної політики для залякування, прищеплення страху, покарання або отримання інформації та зізнань”, – заявила Едвардс.

Експертка зібрала свідчення людей (цивільних та військовополонених) з Маріуполя, Харківської та Київської областей, які зазнали катувань. До них застосовували електричний струм (вуха та геніталії), побиття, імітацію страти, утоплення, тримали у незручних позах, погрожували зґвалтуванням або смертю. Усіх їх тримали у переповнених камерах та підвалах. Також людей погано годували, тому більшість з них значно втратили вагу.

З 300 опитаних українськими правоохоронцями 107 заручників зазнали сексуальних знущань.

Еліс Джил Едвардс сказала, що такі дії росіян можуть кваліфікуватися як катування або нелюдське поводження, яке заборонене в усі часи, згідно з міжнародним та гуманітарним правом. Тому винні, які вчиняли ці злочини, мають бути притягнуті до відповідальності.

За даними українського уряду, правоохоронці зареєстрували вже понад 130 000 кримінальних проваджень щодо вчинення воєнних злочинів.

Експертка також зауважила, що у представників міжнародної спільноти відсутній доступ до ТОТ, через це там з часом втрачаються важливі докази, адже розслідування можуть розпочатися лише після звільнення території.

За її словами, на цей час в Україні 116 судових приміщень зазнали руйнувань, із них 16 знищені повністю.

Також Едвардс наголосила, що на базі місцевих прокуратур Україна створила мобільні слідчі підрозділи для проведення судово-медичних експертиз.

Вона розповіла, що відвідала табори, де утримують російських полонених. Там Едвардс могла переконатися у тому, що російських військових тримають у належних умовах, до них ставляться з повагою, їх нормально годують, вони отримують необхідну меддопомогу та мають можливість працювати й спілкуватися з рідними, крім того, їх час від часу відвідує МКЧХ. За її словами, російські солдати були задоволені та здивовані таким ставлення до них з боку українців. Однак були випадки, коли росіяни скаржились, що під час їхнього перевезення з фронту до місць утримання, вони зазнали тортур з боку військових.

Едвардс відвідала Київ та Львів, де зустрічалась з потерпілими та свідками воєнних злочинів і російськими полоненими, а також представниками громадських організацій, дипломатами.

У березні наступного року вона оприлюднить звіт за результатами поїздки до України.

Нагадаємо, Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Раніше ZMINA повідомляла, що на звільнених територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter