Росіяни примусово вивозять до РФ жінок та дітей з тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей

Дата: 22 Березня 2022
A+ A- Підписатися
У населених пунктах Донецької та Луганської областей, в які заходять російські війська, для мешканців організовують так звані “гуманітарні коридори” для вивезення до країни-агресора. 
 
Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.
 
Так звана “евакуація” з ОРДЛО Джерело: regnum.ru

Спочатку людей розміщують у спеціальних таборах. Там жінок, дітей та літніх людей обшукують, відбирають українські документи, телефони та відправляють до прикордонних областей РФ, аби потім переселити до депресивних регіонів Росії. 

“Люди залишилися без засобів зв’язку з рідними, часто не мають їжі, предметів першої необхідності. Наразі даних про кількість вивезених осіб немає. Офісом генерального прокурора проводиться досудове розслідування за фактом незаконного вивезення до РФ 2389 дітей з окупованих територій Донбасу. Але рашистська преса, схильна до викривлення реальності в бік перебільшення загарбницьких досягнень, зазначає про 206 тисяч переселенців з Донбасу”, – йдеться в повідомленні.

За словами Омбудсмана, можна припустити наявність тисяч примусово вивезених мешканців з тимчасово окупованих районів Донеччини та Луганщини. Намагання російських окупантів створити подібні “гуманітарні кордони” до Росії фіксували й в Харківській, Чернігівській, Сумській та Київській областях. Доля примусово вивезених людей досі невідома.
 
“Такі дії держави-агресора кваліфікуються як викрадення людей, що являється військовим злочином та прямим порушенням статей 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статті 9 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статті 5 Європейської конвенції з прав людини. Звертаюсь до міжнародної спільноти врахувати терористичну діяльність військ держави-агресора при визначенні меж санкційного тиску на РФ”, – наголосила Омбудсманка.
 
Також Денісова закликала українців не довіряти окупантам та використовувати для евакуації лише офіційно погоджені гуманітарні коридори, оголошені на сторінках органів влади України.
 
Офіційно Росія вперше заявила про відкриття так званих “гуманітарних коридорів” до РФ ще 7 березня. Такого рішення керівництво країни-агресорки нібито дійшло після розмови між президентом РФ Володимиром Путіним та президентом Франції Еммануелем Макроном. Після оголошення про плани “евакуювати” українців до Росії Макрон назвав цю ідею моральним і політичним цинізмом. Абсурдною, цинічною та неприйнятною назвала ідею російського керівництва й Україна.
 
Примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб з окупованої території на територію окупаційної держави є порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій.
 
Ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія почала вивозити на свою територію мешканців окупованих районів Донецької та Луганської областей. Люди, яких переміщували до Росії, розповідали про жахливі умови, з якими зіткнулися після від’їзду.
 
Нині, за даними Верховного комісара ООН у справах біженців, до Росії виїхали щонайменше 252 тисячі українців. Однак не відомо, скільки з цих людей зробили це свідомо та самостійно, а скільки під примусом. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter