Росіяни поширюють дані викривачів воєнних злочинів у телеграмі та на сайті про “ворогів і зрадників”

Дата: 14 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Українські журналісти та громадські активісти або іноземні журналісти та активісти, що працюють в Україні, повідомляють про публікацію їхніх даних у російському телеграм-каналі “Комітет захисту від зрадників”, який зараз зосередився на цькуванні осіб, які повідомляють про воєнні злочини Росії.

Зокрема, про це зазначив у твіттері головний редактор українського видання “Ґрати” Антон Наумлюк.

 

Також існує сайт зі схожою назвою “Комітет захисту національних інтересів”. Раніше про такі публікації повідомляла, зокрема, журналістка “Настоящее время” Ірина Ромалійська та ведучий програми “Світ навиворіт” на 1+1 Дмитро Комаров, однак у переліку є згадки про багатьох українських журналістів, зокрема і регіональних розслідувачів.

Такі публікації можна знайти і про українські правозахисні організації та коаліції, зокрема коаліція “Україна. П’ята ранку”, яка займається документуванням воєнних злочинів Росії і до якої входить центр прав людини ZMINA, а також про конкретних діячів, зокрема керівницю “Центру громадянських свобод” Олександру Матвійчук чи, наприклад, дослідника ультраправих Антона Шеховцова.

Публікації оформлені таким чином, аби заперечувати скоєння росіянами воєнних злочинів (зокрема конкретно про обстріл пологового будинку в Маріуполі, який ОБСЄ визнала воєнним злочином) та сприяти розпалюванню ворожнечі до осіб і організацій, які про це говорять: на їхніх фотографіях зазначено «ворог» (для українців) або «зрадник» (для росіян, які критично висловлюються про війну або російську політику).

Телеграм-канал почав діяти задовго до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, однак раніше в основному таргетувався на російських опозиціонерів, активістів та журналістів.

Нині можна говорити про певну тенденцію та ознаки системного характеру такого поширення ворожнечі. Раніше розслідувачі Bellingcat повідомляли про телеграм-канал “Колаборант” (нині, за їхніми даними, заблокований), який вони пов’язують із російським ксенофобом і жінконенависником Владиславом Поздняковим, засновником угруповання “Мужское государство”, якого нібито переслідують в Росії і через це він нібито переховується за кордоном.

Попри нібито перебування в опалі, Поздняков і його прибічники всіляко підтримують політику Володимира Путіна щодо вторгнення в Україну і намагаються займатися цькуванням як російських активістів, що виступають проти війни (виявляється, зокрема, на цю тему висловлювались тамтешні феміністки ), так і переслідуванням українських активістів і журналістів на окупованих територіях. Імовірною є пряма їхня співпраця із силовими структурами.

У лютому “Колаборант” опублікував інформацію про українського журналіста, головного редактора “Inжир медіа” Михайла Батрака, після чого, як зазначив медійник у коментарі ZMINA, він отримував погрози у соціальних мережах від невідомих, а до квартири, яку чоловік колись раніше орендував у Херсоні, після окупації міста приходили його шукати російські військові.

У дописі, скриншот якого надав центру прав людини ZMINA постраждалий, також зазначається: “по мірі просування наших військових, будемо викладати більше х*хлів, щоб нашим хлопцям було простіше ідентифікувати русофобських вибл*дків”. Це, власне, містить заклик до насильства та свідчить про системний характер розпалювання ворожнечі, а також таргетування саме на українців за національною ознакою і на українських активних громадян за діяльністю.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну правоохоронці  зареєстрували понад 6 тисяч злочинів агресії та воєнних злочинів, а кількість підозрюваних у їх скоєнні сягнула пів тисячі. 

Серед підозрюваних  є російські депутати, міністри, військові командувачі, посадовці, керівники правоохоронних відомств й розпалювачі війни та пропагандисти.

Міжнародний суд ООН 7 березня 2022 року розпочав слухання за позовом України проти Росії в справі щодо звинувачень у геноциді.

Коаліція правозахисних організацій “Україна. П’ята ранку” збирає та систематизує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Нам потрібна ваша допомога. Для майбутнього трибуналу ми просимо наших читачів повідомляти нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com.

 
Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter