В окупованому селі Одрадівка на Херсонщині росіяни облаштували катівню в будинку культури

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Окупанти облаштували в’язницю в підвалі будинку культури в селі Одрадівка на окупованій частині Херсонщини. Там вони незаконно утримують цивільних заручників з Каховського району.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела.

Будинок культури в с. Одрадівка, в підвалі якого окупанти облаштували катівню. Фото: Wikimapia

Його площа (будинку культури) дуже велика, і є достатньо кімнат, де хлопців тримають по одному. Деяких з них дуже сильно катують і примушують до співпраці“, – розповів інформатор ЦЖР.

За його словами, в імпровізованій в’язниці росіяни утримують викрадених цивільних осіб, зокрема Олексія Грінька, Олександра Герчаковського, Дениса Штепу та братів Антона й Івана Шумів. Також серед ув’язнених є житель Горностаївки, прізвище якого залишається невідомим. 

Інформацію про нову катівню підтвердили журналістам місцеві жителі, з якими їм вдалося зв’язатися. За їхніми словами, до будинку культури, де перебувають російські військові, “звозять неблагонадійних людей”, яких потім катують.

Росіяни вже не раз погрожували відправити туди на підвал інших людей, якщо їм щось не сподобається“, – кажуть співрозмовники ЦЖР.

Побудований у 1986 році одрадівський будинок культури займає величезну територію. Свого часу його фінансово підтримував тодішній голова колгоспу “Степовий” Віталій Сторчак. Він та його син Олександр Сторчак, ексголова сільради Одрадівки, пішли на співпрацю з росіянами після початку окупації. Сторчак-старший помер 14 березня 2024 року у віці 92 років.

Очоливши окупаційну адміністрацію Одрадівки, Олександр Сторчак провів незаконний “референдум” та допомагав окупантам організовувати пропагандистські заходи. Він також сприяв ФСБ у виявленні проукраїнські налаштованих односельців.  

Центр журналістських розслідувань нагадує, що в січні 2023 року росіяни змусили виїхати на підконтрольну Україні територію кількох місцевих жителів. Їх звинуватили в “проукраїнській пропаганді та спротиві роботі окупаційної адміністрації”.

Нагадаємо, фермера з Нововоронцовки на Херсонщині Андрія Павлюченка росіяни викрали на вулиці 27 березня 2022 року. Після цього 46-річний чоловік безслідно зник, він досі вважається безвісти зниклим.

Востаннє Андрія бачив місцевий чоловік 27 березня 2022 року на трасі Мар’янське – Берислав, яка проходить селищем. Того дня Андрія, який їхав на своїй автівці, зупинили для перевірки документів люди в чорній формі без шевронів. Останні були за кермом червоної “дев’ятки” з номером 69743 ХО. Чоловіка посадили до машини й вивезли в невідомому напрямку. 

28 березня 2022 року з його номера рідним зателефонував невідомий чоловік і сказав, щоб вони не хвилювались і з ним усе гаразд. 

Після викрадення Андрія близькі подали заяву про його зникнення до поліції. Окрім цього, вони також звернулися по допомогу до низки державних структур та громадських організацій. До них телефонували представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, які пообіцяли надіслати запит до російської сторони, щоб з’ясувати його місце перебування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter