Росіяни кажуть про понад 2 тисячі “евакуйованих” у Запорізькій області: що відбувається в окупованому регіоні?

Дата: 09 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Відколи на тимчасово окупованій території Запорізької області російська адміністрація оголосила про так звану “евакуацію”, перемістити, за словами самих окупантів, вдалося понад 2 тисячі людей, серед яких чимало дітей. У деяких населених пунктах на тлі переміщення закрились аптеки та перестали працювати інші заклади. 

ZMINA зібрала з відкритих джерел те, що відомо про ситуацію в регіоні. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ЕРА

Про вивезення мешканців окупованого регіону до “безпечних місць” російські окупанти повідомили ще 5 травня. Заявили про переміщення з майже двох десятків населених пунктів.

Вивозять людей до окупованого Бердянська та Приморська на бази відпочинку, втім, що надалі буде з ними, росіяни не кажуть. Українські посадовці не відкидають, що їх переміщуватимуть до окупованого Криму, а потім – до Росії. Водночас виїхати на підконтрольну українському уряду територію через блокпости в області неможливо, адже їх закрили російські військові. 

Насамперед “евакуація” стосується власників російських паспортів, які в регіоні видавали під примусом, наприклад, пенсіонерам або працівникам ЗАЕС. За словами заступника голови Бердянської райради Віктора Дудкалова, під примус щодо виїзду можуть потрапити не тільки власники російських паспортів, а й інші категорії, наприклад батьки дітей. 

“…До певної міри жертвами всього цього (так званої “евакуації”. – Ред.) є діти, бо доходить до погроз, щоб примусово вивозили дітей до таборів міста Бердянська, що їм небезпечно залишатися“,казав він журналістам “Настоящего времени”.

Серед населених пунктів, які збираються “евакуювати” росіяни, опинилось і місто Енергодар, де мешкають, зокрема, працівники ЗАЕС. У Міжнародному агентстві з атомної енергії, експерти якого перебувають на станції, 6 травня підтвердили інформацію про початок вивезення енергодарців, однак частину з них – працівників станції – нібито збираються лишити. 

За майже 15 місяців чисельність персоналу ЗАЕС поступово скорочувалася.

Енергодар. Скриншот відео

Нині в Енергодарі, за словами мера міста Дмитра Орлова, не працює інтернет, продовольчі магазини, аптеки, АЗС, банкомати, а частину обладнання вивезли, наприклад з лікарні. 

“Першими закрили паспортні столи та низку управлінь так званої “адміністрації”. Вивезли документи та обладнання. В тому числі прихопили обладнання, яке належало нашому ЦНАПу і було захоплене рашистами”,розповідав посадовець. 

Енергодар перебуває під російською окупацією з березня минулого року. За цей час у місті вже фіксували проблеми з харчами та іншими життєво необхідними речами, тож, наприклад, тамтешні рибалки декілька разів віддавали весь свій улов безоплатно містянам. 

Втім, в окупації не розв’язували проблеми з медикаментами, тож енергодарці вимушені шукати ліки та перепродавати їх у спеціальних телеграм-чатах з рук у руки. 

Нині російські загарбники кажуть, що їм вдалося перемістити до “безпечних регіонів” щонайменш 2,4 тисячі людей у Запорізькій області, серед яких майже вісім сотень дітей та 230 маломобільних. Оперативно перевірити ці дані не є можливим. 

Нагадаємо, що торік напередодні деокупації частини Херсонської області російські військові також проводили так звану “евакуацію”, під час якої вивозили не тільки людей, але й обладнання лікарень, сонячні станції, колекції музеїв тощо.  

Розграбування – один із семи типів воєнних злочинів, до яких найчастіше вдаються російські військові в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter