Росіяни катують кримськотатарського політв’язня Рустема Османова в колонії – Кримська правозахисна група

Дата: 14 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського татарина Рустема Османова, якого засудили до шести років за буцімто участь у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана, катують у російській колонії. 

Про це заявила Кримська правозахисна група з посиланням на самого політв’язня, який три тижні тому повідомив, що наглядачі колонії регулярно жорстоко б’ють його та погрожують убивством.

Рустем Османов. Фото: Кримська правозахисна група

Правозахисна організація повідомляє, що чоловіка вже три тижні утримують у штрафному ізоляторі.

Адміністрація колонії відмовляється надавати адвокату будь-яку інформацію про стан здоров’я політв’язня.

Рустем Османов наразі перебуває в колонії в російському місті Донський у Тульській області в Росії (ФКУ ИК-1 УФСИН России по Тульской области, РФ).

Нагадаємо, у квітні 2022 року незаконне “Управління ФСБ Республіки Крим” затримало Рустема Османова під час спроби в’їхати до Криму через автомобільний пункт пропуску Армянськ.

Російські силовики інкримінують політв’язню нібито участь у лавах батальйону, де він здійснював матеріальне й продовольче забезпечення його діяльності, та нібито участь у воєнізованій охороні.

“Білогірський районний суд” у тимчасово окупованому Криму засудив чоловіка до шести років за буцімто участь у батальйоні Челебіджихана.

Наприкінці грудня 2022 року Рустему Османову вдалося передати листа, у якому він розповів про те, як його викрали в Генічеську та катували.

ФСБ порушила проти Османова кримінальну справу за ч. 2 ст. 208 КК РФ (“Організація незаконного збройного формування чи участь у ньому, так само участь у збройному конфлікті чи військових діях з цілями, що суперечать інтересам Російської Федерації”).

Пізніше повідомлялось, що в колонії Османова змушували прийняти російське громадянство і вербуватися на війну в Україні.

Нагадаємо, батальйон імені Номана Челебіджихана – це добровольче кримськотатарське збройне формування, яке з’явилося на початку 2016 року, під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Батальйон названо на честь Номана Челебіджихана – кримськотатарського політика і громадського діяча, першого голови уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі.

Кримська правозахисна група також нагадала, що переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник звертає увагу на непропорційність покарання в цих типах кримінальних справ та пояснила, чому українські правозахисники вважають засуджених у цій категорії справ політв’язнями.

Ольга Скрипник

До російського законодавства внесли жорсткіші зміни про покарання після початку тимчасової окупації Криму. У цих справах чітко простежуються політичні підстави переслідування. Людей з цієї категорії кримінальних справ звинувачують у тому, що вони брали участь у батальйоні, який хотів порушити “територіальну цілісність Росії”, тобто виступали за те, що Крим – це Україна. Такої справи не було б, якби не було нападу Росії на Україну. Тому ці справи – прямий наслідок російської агресії в Україні”, – пояснює правозахисниця.

Детальніше про цей тип кримінального переслідування ZMINA пояснила англійською та українською мовами.  
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter