“Вб’ємо тебе і твою сім’ю”: росіяни погрозами змусили кримського татарина Рустема Османова свідчити проти себе

Дата: 25 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Засуджений на шість років за нібито участь у батальйоні імені Номана Челебіджіхана кримський татарин Рустем Османов розповів, що його погрозами та катуваннями змусили підписати неправдиві свідчення проти себе. 

Про це пише Кримська правозахисна група (КПГ) із посиланням на лист Османова. 

Рустем Османов / Фото: КПГ

У листі йдеться, що 15 квітня 2022 року Османова з його дому у Каланчаку Херсонської області викрали 12 російських військових, озброєних автоматами:

“Побили мене, повалили на підлогу, одягнули наручники та мішок на голову, завантажили у вантажний автомобіль. Там мене продовжували бити. Потім привезли, як я зрозумів згодом, до кордону з Кримом”

За словами Османова, на кордоні його завели у вагончик, де погрозами змусили дати неправдиві свідчення.

“Я відмовився, але вони почали погрожувати моїй родині, дружині. Сказали, що якщо не скажу того, що їм потрібно, вони вб’ють мене та мою сім’ю. Злякавшись за життя своїх рідних, я вимушено обмовив себе”, – розповів чоловік.

Після цього його з мішком на голові та у наручниках привезли до будівлі ФСБ окупованого Сімферополя:

“Мене там били, застосовували електричний струм, користуючись моєю безпорадністю. Під загрозою вбивства змусили мене підписати потрібні свідчення, після чого направили до спецблоку СІЗО№1. Під страхом за життя своїх родичів і своє я був змушений приховувати правдиву інформацію”.

У листі Османов просить українську владу повернути його на Батьківщину, а також надати допомогу його родині. 

За даними правозахисників, наразі Османова вивезли до колонії у російському місті Ульяновськ.

КПГ нагадує, що у квітні “кримське ФСБ” повідомило, що Рустема Османова затримали “під час спроби в’їхати до Криму через автомобільний пункт пропуску “Армянськ”.

“З’ясовано, що підсудний у 2016 році, перебуваючи на території України, добровільно вступив до лав батальйону, де здійснював матеріальне й продовольче забезпечення діяльності батальйону, а також брав участь у його воєнізованій охороні”, – йшлося у повідомленні.

Проти Османова порушили кримінальну справу за ч. 2 ст. 208 КК РФ (Організація незаконного збройного формування чи участь у ньому, так само як участь у збройному конфлікті чи військових діях з цілями, що суперечать інтересам Російської Федерації).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter