Росія зробила Україну тестовим майданчиком для дезінформаційних спецоперацій – Цибульська

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Російська Федерація зробила Україну тестовим майданчиком для дезінформаційних спецоперацій Кремля, що породжує низку викликів.

Про це заявила очільниця Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки Любов Цибульська під час онлайн-презентації “Дезінформаційний ландшафт у східній та південній Україні: спільні наративи та джерела”.

Джерело: novynarnia.com

За її словами, сучасні умови є дуже сприятливими для ведення інформаційних воєн: якщо раніше дезінформація була прерогативою спецслужб, то тепер поширювати її може будь-хто. До того ж російська пропаганда стала більш адаптивною, уточнила Цибульська.

“Російській пропаганді закриваєш двері – вона лізе через вікно. Закриєш соцмережі – пропаганда переміщується на проросійські телеканали, закрили телеканали Медведчука – вони інвестують у ті ресурси, що залишились: канал “Наш”, “Страна” та інші ресурси”, – зазначила очільниця центру.

Вона також додала, що інформаційні атаки можуть стосуватися будь-якої сфери: енергетики, банківського сектору, музики, кулінарії тощо.

Як приклад Цибульська навела “битву за борщ, яку веде Росія”.

Водночас Кремль веде діяльність, спрямовану на те, щоб зруйнувати європейську єдність та посварити союзників.

“Про це свідчать намагання посварити Україну та Польщу, зокрема ситуація з руйнуванням пам’ятника в Гуті Пеняцькій, коли місцеві мешканці навіть не знали про це. Інформацію почали поширювати російські соцмережі, потім підхопили російські, польські та українські проросійські ЗМІ. А тепер Кремль намагається посварити Україну та Угорщину”, – сказала експертка.

Нагадаємо, що Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики запрацював наприкінці березня 2021 року, його головна мета – посилення протидії російській пропаганді.

Центр співпрацює з агентством Укрінформ і перебуває в контакті з відповідною структурою в РНБО та аналогічними міжнародними центрами, які є в країнах Балтії, в Чехії, Фінляндії, а також у Брюсселі.

Раніше ZMINA оприлюднила велике дослідження про те, чому Україна досі програє інформаційну війну РФ на технічному рівні й що можна зробити, щоб покращити ситуацію. Докладніше про це можна прочитати в матеріалі

“Російські канали на українських частотах Херсонщини й Донбасу: як протистояти експансії та що робить Україна”.  

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter