Росія завербувала для війни проти України тисячі непальців – CNN

Дата: 11 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Росія завербувала для війни проти України 15 тисяч непальців, пообіцявши найманцям зарплату не менше двох тисяч доларів на місяць, а також прискорений процес отримання російського громадянства.

Про це пише CNN.

Рамчандра Хадка воював на боці Росії проти України. Джерело: СNN

За даними уряду Непалу, на боці російської армії воюють близько 200 громадян країни, щонайменше 13 непальців були вбиті в зоні бойових дій. Четверо найманців з країни утримуються в Україні як військовополонені (станом на 11 лютого 2024 року). Проте законодавці та правозахисники переконані, що офіційні оцінки значно занижені.

Так, опозиційна непальська політикиня, ексміністерка закордонних справ Бімала Рай Паудял заявила, що на боці росіян воюють 14–15 тисяч непальців. Чоловік посилався на свідчення найманців, які повернулися із зони бойових дій. Він закликав російську владу надати точні цифри завербованих ними громадян Непалу.  

У коментарі CNN один з непальських найманців Рамчандра Хадка, який повернувся на батьківщину після поранення, розповів про службу в російській армії.

Його двічі відправляли до Бахмута Донецької області. Найманець пробув там близько місяця. Отримав кулю в стегно, при евакуації чоловіка поранило уламками снаряда.

За його словами, він пішов до російської армії, оскільки вдома в нього не було жодної можливості працевлаштуватися. Водночас він наголосив на тому, що це було хибне рішення, оскільки він не уявляв, наскільки жахливою буде ситуація.

Нагадаємо, що станом на січень 2024-го серед полонених ЗСУ на фронті бійців російської армії були щонайменше двоє громадян Непалу, які просили повернути їх додому. Вони переконували, що опинились на війні в Україні, бо їх обманули під час укладання контракту у Росії.  

Раніше ZMINA повідомляла про те, що уряд Непалу закликав Росію не вербувати його громадян до російської армії та негайно відправляти будь-якого непальського солдата, який туди потрапив, назад на батьківщину.

Також уряд країни заборонив своїм громадянам їздити в Росію чи Україну з метою працевлаштування, заявивши, що багато з них були завербовані російською армією для участі у війні проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter