Росія заманює своїх учителів на роботу на новоокуповані території України високими зарплатами

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Російська Федерація заманює вчителів на “коригувальні освітні програми” та на роботу високими зарплатами. 

Про це повідомляє американська газета The Washington Post

Видання оприлюднило деталі оголошень про таку роботу з одного з учительських чатів Чувашії, республіці за 643 км від Москви. У ньому директор школи закликав учителів поїхати до України й квапив колег якомога оперативніше визначитися. 

Якщо середня вчительська зарплата в Чувашії сягає 550 доларів, то таким учителям у вчительському чаті пропонували 2 900 доларів щомісяця.  

Повідомляється, що росіяни терміново шукали вчителів для роботи в Запорізькій та Херсонській областях на літній період за 8 600 рублів на день і 5 223 гривень. Вони мають “підготувати школи до нового навчального року”. Окупаційна влада відшкодовувала транспортування в обидва боки, а харчування та житло можна обговорювати з організаторами поїздок.  

Видання зазначає, що Москва проводить інтенсивну політику русифікації на новоокупованих територіях України. Вона має на меті придушити відчуття історії, державності та української мови. А російський міністр освіти Сергій Кравцов під час зустрічі з президентом Росії 28 червня заявив, що українська освіта має бути “скоригована”.

Володимир Путін та Сергій Кравцов

Відповідно до списку міністерства освіти Дагестану, на роботу в Україні зголосилися близько 250 російських учителів. Вони мають прибути до Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Видання повідомляє про вчителя російської мови, літератури та хімії з Іжевська Георгія Григор’єва, який прийняв пропозицію на цю роботу через високу заробітну плату. Чоловік не переймається через потенційну небезпеку від бойових дій і планує поїхати до України щонайменше на один рік.

“Я, ймовірно, куплю квартиру там. Мені нічого втрачати. Я розлучений, мої діти вже виросли, і я збираюся там працювати, особливо за таку гарну заробітну плату”, – сказав Григор’єв у телефонному інтерв’ю для Washington Post.

Російське міністерство освіти в Москві проігнорувало запит видання про коментарі.

Washington Post зазначає, що російський міністр освіти – затятий прихильник проєкту русифікації України російського президента Володимира Путіна.

“Ключове завдання – розповісти учням усю правду, правду про наш братський народ, про спільні досягнення і перемоги”, – розповів він журналістам в окупованому Мелітополі, коли приїздив туди в середині червня.

Росія реалізовує свій масштабний проєкт із русифікації України на тлі закликів топсиловиків у країні виховати “патріотичне” покоління. Наразі підручники в цій країні переглядають, щоб показати бачення Путіна, що Україна ніколи не була справжньою державою, пише видання.

Повідомляється, що окупаційна влада планує у вересні провести уроки під назвою “Розмови про важливі речі”. Вони мають відповідати урядовим методичкам про те, чого українські діти мають навчитися щодо “спеціальної операції” в Україні й нинішніх подій.

За даними газети, підходи до таких уроків нагадуватимуть політінформацію радянських часів. Вони відбиватимуть неправдиві тези, що Україна вчиняла геноцид і що уряд України складається з нацистів, які збиралися напасти на Росію.

Напередодні в окупованому Маріуполі на Донеччині росіяни відряджали українських учителів до столиці РФ “проходити атестацію”, а випускників змушували вступати до периферійних вишів країни-окупанта.

Раніше ZMINA повідомляла, що вчителі з чотирьох сіл тимчасово окупованого Генічеського району на Херсонщині відмовилися працювати за російською шкільною програмою.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) стурбоване деякими затриманнями цивільних для примушування їх до співпраці зі збройними силами Російської Федерації та так званими “військовими адміністраціями”. У зв’язку з першим УВКПЛ зафіксувало чотири випадки з учителями в Запорізькій області, яких забрали з їхніх будинків та тримали під вартою в невідомому місці протягом чотирьох днів з метою примусити до викладання за навчальними програмами Російської Федерації.

Так, до прикладу, в ООН відзначають затримання російськими військами наприкінці березня вчителя вдома в Запорізькій області. Громадянину України росіяни не дали можливості повідомити родичів про свій стан та місце перебування протягом трьох тижнів тримання під вартою.

Росіяни вісім разів катували його, що охоплювало, зокрема, побиття, удари струмом, імітацію страти, копання собі могили, сексуальне насильство та тримання в залізному контейнері в умовах спеки. Його родичі та друзі не отримували жодної інформації про нього до його звільнення після “обміну” в середині квітня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter