У Генічеську росіяни змушують педагогів переходити на навчання за російською програмою

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Генічеську на Херсонщині російські окупанти та місцеві колаборанти вимагають від директорів шкіл подати списки вчителів, які готові з 1 вересня викладати за навчальною програмою РФ.

Про це у фейсбуку повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Джерело: TASS

Сьогодні в Генічеську орки разом із місцевими колаборантами примусово збирали директорів шкіл громади і висунули їм ультиматум – подати списки вчителів, які готові з першого вересня продовжувати роботу за російською програмою”, – йдеться у повідомленні.

Тих вчителів, які пристануть на умови окупантів, влітку збираються відправляти до Криму на перепідготовку. Решту погрожують вигнати з роботи.

“Я вірю, що до першого вересня Херсонщина не лише вже буде вільна від орків, а й почне відбудовуватись. А можливо, на той час уже звучатимуть перші вироки щодо негідників, які сьогодні чинять тиск на наших педагогів”, – додав Соболевський.

Раніше ZMINA повідомляла, що в одній з окупованих територіальних громад Запорізької області вчителів шкіл змушують з 2 травня відновити навчання за російською програмою.

Декілька десятків освітян, щоб не співпрацювати з ворогом, звільнилися. Попри це начальниця відділу освіти селищної ради, яка на співпрацю пішла, погрозами та шантажем вимагає у вчителів вийти на роботу.  

Нагадаємо, що за законодавством, співпраця з окупаційною владою та викладання за російською програмою трактується як колабораціонізм (до 2 років позбавлення волі) або як державна зрада (до 15 років). Водночас виняток становлять учителі, які в умовах окупації працюють за українськими програмами. 

Освітній омбудсман Сергій Горбачов раніше заявив, що “не може рекомендувати, як педагогам уникати співпраці з окупантами, адже все залежить від конкретної тимчасово окупованої території, ситуації, в якій знаходиться конкретна людина”.

Водночас він зазначив, що реальним способом уникнути з боку окупаційної влади тиску та примусів до викладання у школі за програмою країни-агресора є оголошення простою. Горбачов переконаний, що таке рішення щодо всіх окупованих територій мають ухвалити в Україні на найвищому рівні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter