Росія використовує коронавірусну пандемію проти громадян України в Криму – Умєров

Дата: 20 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Росія використовує коронавірусну пандемію проти громадян України в тимчасово окупованому Криму. 

Про це під час круглого столу “Ситуація з правами людини в окупованому Криму напередодні зимової сесії ПАРЄ” заявив народний депутат від партії “Голос” Рустем Умєров

Рустем Умєров

Депутат занепокоєний примусовою вакцинацією кримських громадян України, які працюють у системі освіти та охорони здоров’я на півострові. 

“Якщо такі громадяни відмовляться від вакцинування, їх звільнять. Російська вакцина не пройшла всіх необхідних етапів клінічних випробувань, а отже важко спрогнозувати наслідки такої вакцинації”, – сказав він. 

Політик назвав важкою ситуацію з коронавірусом на Кримському півострові й звернув увагу, що окупаційна влада приховує реальні дані про кількість хворих та становище з пандемією. 

За його словами, в Криму не досить місць у лікарнях. Шпиталі та лікарі відмовляють хворим у госпіталізації, а якщо вже їх переводять туди, то лишають без медичної допомоги. Інколи людям доводиться чекати 24 години на швидку допомогу після її виклику. 

“Швидка допомога відмовляється їхати до віддалених сіл, де компактно проживають кримські татари. Я хочу нагадати про ст. 56 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Вона проголошує, що окупаційна держава зобов’язана забезпечувати та підтримувати роботу медичних та лікарняних установ, забезпечити на окупованій території умови, задовільні з погляду охорони здоров’я та санітарії, зокрема займаючись профілактичними та запобіжними заходами, необхідними для запобігання поширенню інфекційних захворювань та епідемій”, – нагадав Умєров. 

Постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич звернув увагу, що становище з правами людини на півострові під час коронавірусної пандемії погіршується. За його словами, через окупаційну владу Росії вона близька до катастрофи. 

Як повідомив Кориневич, кримчани не можуть самостійно отримати тест на коронавірус. А в аптеках бракує необхідних ліків проти пневмонії, спричиненої коронавірусом.

За його словами, такою ситуацією Росія демонструє своє ставлення до півострова як до військового плацдарму. 

Окупаційна влада стверджує, що за минулу добу на півострові зареєстрували 251 новий випадок коронавірусної інфекції. За інформацією незаконного очільника “МОЗ Криму” Олександра Остапенка, 139 пацієнтів з коронавірусом наразі перебувають у важкому стані.

Раніше голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що Росія не захистила людей в умовах пандемії і до того ж створила умови для поширення інфекції, організовуючи, зокрема, мілітаристські заходи. 

Кримські правозахисники неодноразово стверджували, що Росія спеціально занижує кількість померлих від коронавірусу. Це також правозахисній організації підтвердили кримські медики. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter