Росія відправляє мобілізованих кримчан на війну проти України без підготовки – Крим SOS

Дата: 29 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Росія відправляє мобілізованих жителів Криму для участі в бойових діях без спеціальної підготовки.

Про це повідомляє правозахисна організація Крим SOS.

Мобілізовані в Севастополі

Правозахисній організації стало відомо, мобілізованих жителів окупованого Криму відправляють для участі в бойових діях на Херсонському напрямку без проходження військового вишколу.

“Чоловіків вивозять із Севастополя, де ті провели лише два дні від отримання повісток. За цей час, за нашими даними, окупанти не проводили інструктажів”, — повідомив голова правління Крим SOS Олексій Тільненко.

Представництву президента України в Автономній Республіці Крим відомо про вже 1 500 повісток, які окупаційна влада видала кримським татарам.

“Це була масова роздача повісток у місцях компактного проживання кримських татар, таких як шостий та сьомий райони Бахчисарая, с. Строганівка, с. Зуя, м. Саки, с. Азовське, Майське, Добрівська долина”, – сказала представниця президента України в АРК Таміла Ташева.

Вона повідомила, що повістки були безіменними. Представники окупаційної влади вписували у них імена людей під час зустрічі з громадянином України. 

Крім того, окупанти мобілізовували людей із хронічними хворобами. Їм говорили прийти до “військкомату” і там розберуться з цим питанням. Утім гарантій, що людину не мобілізують навіть з хронічними хворобами, немає. 

За словами Ташевої, роздача повісток охопила значну кількість кримських татар, неспівмірну з їхньою загальною чисельністю на півострові. Так, згідно з останнім переписом населення, в Криму проживало 250 тисяч представників кримськотатарського народу.

Вона підкреслила, що невідомо, скільки на цей час мобілізованих у Криму.

Водночас, як повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України, 27 вересня Росія відправила близько 2 тисяч мобілізованих військових із Севастополя в зону бойових дій на Херсонщині. 

Крім того, за даними відомства, російські військові комісари в Криму “отримали розпорядження про першочерговість призову до лав російських окупаційних військ кримських татар з направленням їх до бойових частин, які виконують завдання в районах найбільш інтенсивного ведення бойових дій”.

“Протягом 26 вересня цього року лише у Сакському районі мобілізовано 21 особу вказаної національності”, – мовиться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Нагадуємо, що призов мешканців окупованих територій до лав окупаційної армії заборонений ст. 51 IV Женевської конвенції та є воєнним злочином. Окремим воєнним злочином є примушування громадян України до участі у бойових діях проти власної держави.

Напередодні Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя відкрила гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованого Криму, які намагаються уникнути незаконної мобілізації до російської армії.

Нагадаємо, вранці 21 вересня в Росії оголосили про початок часткової мобілізації. Російське керівництво переконує, що призову на військову службу підлягатимуть лише ті росіяни, які перебувають у запасі, і передусім ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, призвати планують 300 тисяч росіян. Утім, за даними джерел “Нової газети”, насправді йдеться про 1 млн росіян. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter