Росія відкидає будь-які спроби говорити на тему кримських бранців Кремля – Чубаров

Дата: 04 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Наразі відсутні позитивні сигнали з погляду зміни ставлення РФ до українських політв’язнів у тимчасово окупованому Криму. Росія відкидає будь-які спроби говорити на цю тему.

Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на полях дипломатичного форуму в Анталії в коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

Рефат Чубаров

Він повідомив про відсутність позитивних сигналів з погляду зміни з боку РФ ставлення до українських політв’язнів. За його словами, росіяни відкидають будь-які спроби говорити на цю тему. 

Він також зазначив, що тема кримських політв’язнів порушувалася під час цього візиту до Туреччини, зокрема на рівні керівництва керівної турецької партії.

“Ми зустрічалися з керівництвом правлячої в Туреччині партії. Іноді ми залучаємо турецькі партійні механізми, щоб посилити усвідомлення політиками при владі драматичної ситуації в окупованому Криму та, зокрема, з політв’язнями. І ми тут зустрічались із заступником генерального секретаря правлячої турецької партії й обговорювали питання політв’язнів”, – розповів голова Меджлісу.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно ув’язнила 208 громадян України. З них 125 – представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості 33 – арештовані (з них 22 – кримські татари), 149 – ув’язнені (з них 99 кримських татар), 26 – без статусу. Наразі в Україні підтверджено інформацію про 1,5 тисячі цивільних заручників, затриманих Росією. Утім, їх значно більше, оскільки росіяни затримують людей щодня на тимчасово окупованих територіях.

У лютому в Кримській правозахисній групі заявили, що на території тимчасово окупованого  Криму почастішали випадки звинувачення з боку російської влади в шпигунстві.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Напередодні в Україні стартувала акція “Листи до вільного Криму”, у межах якої небайдужих співгромадян просять з 19 лютого до 19 травня включно писати листи підтримки бранцям Кремля, яких незаконно утримує Росія. Детальніше з інструкцією з написання листів до бранців Кремля можна ознайомитися за цим посиланням.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, пояснивши такий крок тим, що ФРН має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter