Росія вербує українських дітей задля участі у війні – правозахисна організація “Альменда”

Дата: 27 Червня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні Росія використовує дівчаток та хлопчиків як допоміжну функцію у війні.

Про це йдеться у доповіді “Сто днів втраченого дитинства”, яку підготувала правозахисна організація “Альменда”. 

Фото ілюстративне. Джерело: sostav.ua

Так, у Харкові окупанти встановили контакт із неповнолітнім хлопцем через телеграм-канал і пообіцяли заплатити гроші за інформацію про позиції Збройних сил України на території міста.

За повідомленням генерального прокурора Ірини Венедиктової, станом на 21 квітня вісім дітей були “втягнуті у збройну війну”.
Зокрема, у Харківській області 12-річний підліток через інтернет надсилав інформацію щодо розташування техніки, блокпостів та військових ЗСУ з наміром отримати за це грошову винагороду.

Такий же факт був і в Луганській області. Також у Чернігівській області під час окупації одного з сіл неповнолітній отримав від окупантів завдання проводити розвідку позицій ЗСУ. До того ж, щоб продемонструвати прихильність та підтримку окупантам, він пов’язав на руці та нозі червоні пов’язки та робив разом з ними обхід території села.

При цьому 16-річний хлопець “наводив” ворогів на помешкання, власники яких дотичні до правоохоронних органів чи військових підрозділів України та володіють зброєю.

У Харківській області 17-річний мешканець поширював через YouTube-канал хвалебні матеріали на підтримку дій агресора в Україні.

Служба безпеки України викрила спецслужби Російської Федерації на використанні смартфон-ігор для вербування українських дітей. В одному з додатків учасники мають шукати так звані “коробки” з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші.

Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. При цьому доступ до адміністрування цього застосунку має підконтрольна спецслужбам РФ ІТ-компанія, яка зареєстрована в одній з європейських країн і займається розповсюдженням інтерактивних платформ.

Таким чином ворог “в темну”, тобто без їхнього відома, використовував українських дітей для збору інформації про розташування стратегічно важливих об’єктів.

У Кіровоградській області правоохоронці затримали двох підлітків, які фотографували блокпости, елеватори й транспортні шляхи. Також відомо про вербування трьох семикласників на Волині. 

Правозахисна організація не зафіксувала даних про безпосередню участь неповнолітніх дітей у бойових діях. Утім, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей з’явився “наказ”, згідно з яким до мобілізаційного резерву можуть бути залучені хлопці від 16 років. Його підписав “тимчасовий виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ” терористичного формування Луганщини. Відповідно до тексту наказу, МВС до 1 червня повинні скласти списки військовозобов’язаних, яких згодом відправлять у зону бойових дій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter