Спецслужби РФ за допомогою ігор виманюють в українських дітей фото стратегічних об’єктів

Дата: 24 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Російські спецслужби використовують популярну ігрову програму для смартфонів, щоб виманити в користувачів геолокацію та реальні фото стратегічних об’єктів.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото ілюстративне. Джерело: sostav.ua

За умовами гри в мобільному застосунку, який виявила СБУ, учасники шукають так звані коробки з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші.

Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, зокрема об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. Усю інформацію з геолокацією учасники квесту завантажують у базу ігрового застосунку.

Водночас доступ до адміністрування цього застосунку має підконтрольна спецслужбам РФ ІТ-компанія, яка зареєстрована в одній з європейських країн і працює над розповсюдженням інтерактивних платформ.

У такий спосіб українських дітей без їхнього відома використовували для збору інформації про розташування стратегічно важливих об’єктів.

Зокрема, у Кіровоградській області затримали двох підлітків, які фотографували блокпости, елеватори й транспортні шляхи на території регіону.

Обидва неповнолітні є мешканцями міста Жовті Води на Дніпропетровщині. На їхніх смартфонах був встановлений інтерактивний застосунок, куди вони планували завантажити зроблені фото з прив’язуванням до місцевості.

Окрім того, підлітки переправляли свої віртуальні “знахідки” з координатами на мапі в месенджері “Telegram” третім особам, які могли потрапити до поля зору російських спецслужб.

СБУ здійснює комплексні заходи для блокування ворожого втручання в електронні системи офіційних мобільних застосунків і притягнення до відповідальності винних осіб.

Нагадаємо, що вербування і використання дітей у бойових діях та для виконання допоміжних функцій є воєнним злочином, який під падає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. 

Докладніше про те, які воєнні злочини вчиняє Росія проти дітей України читайте в публікації ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter