Росія в ООН збирається провести “неформальне засідання” щодо депортації дітей з України

Дата: 21 Березня 2023
A+ A- Підписатися

На початку квітня Росія збирається провести “неформальне засідання” Ради безпеки ООН, де обговорюватиме депортацію дітей з України. 

Про це розповів постпред РФ при ООН Василь Небензя, якого цитують російські пропагандистські медіа. 

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя. Фото: David ‘Dee’ Delgado / Reuters

Після того як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна та уповноваженої російського президента з прав дітей Марії Львової-Бєлової, російські високопосадовці зробили декілька заяв про те, що розглядають варіант повернення викрадених дітей додому. 

Так, спочатку Львова-Бєлова, коментуючи свій ордер на арешт, казала, що “чудово, що міжнародна спільнота оцінила” її “роботу”, однак уже наступного дня сказала, що “готова до роботи з возз’єднання сімей”. Уповноважена російського президента, на відміну від Путіна, навіть формального імунітету не має. 

Про те, що російська влада нібито готова повернути викрадених з України дітей додому, каже й Небензя. 

“Коли умови будуть безпечними – звісно, ​​чому ні?” – цитують його слова пропагандисти.

Небензя переконує, що депортували дітей нібито заради їхньої безпеки. ZMINA детально розповідала, як росіяни депортують людей з окупованих територій під виглядом “евакуацій”. 

За час повномасштабної війни в Україні Росія в ООН встигла провести низку резонансних зустрічей, наприклад на тему “русофобії” в березні цього року. На цій зустрічі виступав колишній головний редактор сайту “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський, якого в Україні судили за держзраду, а у 2019-му обміняли. 

Україна вважає, що Росія перебуває в ООН нелегітимно. Річ у тім, що в грудні 1991-го СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права “припинила своє існування” і Про це у своєму рішенні зазначала 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР, тож Росія не могла набути статусу держави-продовжувача в організації.

Нагадаємо, що Верховна Рада торік закликала світ захистити статут ООН та міжнародне право від руйнівного впливу Росії й виключити країну з ООН. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter