Росія оголосила в розшук адвоката Іллю Новікова, який захищав українських бранців Кремля

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Адвокат Ілля Новіков заявив, що міністерство внутрішніх справ РФ оголосило його в розшук.

Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці, оприлюднивши знімок сторінки із сайту російського відомства, що містить дані про нього як про розшукуваного.

Ілля Новіков

Згідно з даними, які опублікував Новіков, його розшукують за статтею Кримінального кодексу.

“МВС РФ раптом похопилося й оголосило мене в розшук там у себе у своїй тундрі. Вважають чомусь, що я росіянин без особливих прикмет. Просять зателефонувати їм, якщо знаєте, де я (ви знаєте, в Києві)”, – прокоментував адвокат.

Як відомо, адвокат Ілля Новіков раніше жив і працював у Росії, де він захищав у тому числі українських в’язнів, серед них: полонена Надія Савченко, політв’язні Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олексій Чирній, Валентин Виговський та Ігор Кияшко.

У 2015 році Новіков отримав посвідчення адвоката в Україні. Наразі він представляє інтереси п’ятого президента України Петра Порошенка.

Раніше ZMINA повідомляла, що у серпні 2022 року адвокатська палата Чеченської Республіки позбавила кримських адвокатів Лілю Гемеджи, Рустема Камільова та Назіма Шейхмамбетова професійного статусу. Юристи не зможуть брати участі у кримінальних справах. Крім цього, вони не мають права складати іспит на повторне отримання ліцензії протягом року.

Ліля Гемеджи

Тривалий час юристи намагалися перевестися з чеченської адвокатської палати до кримської. Зокрема, Рустем Кямильов надсилав повідомлення у березні 2020 року, але отримував регулярні відписки, що його заява не може бути розглянута через коронавірусні обмеження. Через кілька місяців комісія відмовила йому в переведенні, вказавши на їхній ”не бездоганний статус” у Чечні. Таку ж відповідь отримала Ліля Гемеджи.

Затримка з рішенням “ради адвокатської палати Криму”, зокрема, вплинула на позбавлення адвокатів професійного статусу. За законом комісія мала дати відповідь протягом одного місяця.

Як зауважує правозахисна організація “Крим SOS”, позбавленням трьох кримських адвокатів професійного статусу Російська Федерація позбавила належного правового захисту щонайменше 16 політв’язнів

Правозахисна організація назвала такі дії Росії порушенням права на справедливий суд, передбаченого ст. 6 (3)(c) Європейської конвенції з прав людини та ст. 14 (3)(d) Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, яке включає право захищати себе особисто чи використовувати юридичну допомогу захисника, вибраного на власний розсуд.

Водночас кримські правозахисники зауважили, що натомість жертвам політичних переслідувань можуть бути надані послуги адвоката за призначенням, який тісно співпрацює з ФСБ чи іншими окупаційними структурами. 

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим засудило спроби РФ незаконно зупинити діяльність незалежних адвокатів у Криму та постійні перешкоджання їхній професійній діяльності.

Амстердамські правозахисники “Lawyers for lawyers” закликали російську владу відновити кримським адвокатам їхні ліцензії на здійснення адвокатської діяльності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter