Росія обмежує пересування кримчан під приводом боротьби з коронавірусом – Україна в ОБСЄ

Дата: 03 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Росія обмежує право на пересування кримчан, прикриваючись боротьбою з пандемією коронавірусу.

Про це сказав представник України при міжнародних організаціях Євген Цимбалюк під час виступу в Постійній раді ОБСЄ у Відні, передає “Крим.Реалії“.

“Громадяни України, які проживають постійно в Криму і Севастополі, можуть покинути тимчасово окуповану територію і повернутися тільки один раз. Жителі Криму, які відмовилися отримати російський паспорт, вважаються іноземцями та можуть виїхати тільки без можливості повернення до Криму”, – повідомив посол.

Він наголосив, що російські прикордонники штрафують кримчан за надання українських паспортів під час перетину адміністративного кордону.

“Окупаційна влада вимагає для пропуску використовувати тільки російські паспорти”, – прокоментував представник України.

Посол учергове закликав Росію дотримуватися міжнародних домовленостей і припинити окупацію Криму.

Зі свого боку представник Росії Олександр Лукашевич виступив із доповіддю про порушення прав національних меншин в Україні. У ній він не згадував про Крим.

Нагадаємо, раніше в Кримській правозахисній групі повідомили, що під час в’їзду до тимчасово окупованого Криму через адмінкордон із Херсонською областю співробітники прикордонслужби ФСБ вимагають від кримчан надавати російський паспорт. Щодо тих, у кого він відсутній, ухвалюють постанову про адміністративне покарання. Водночас незаконне прикордонне управління ФСБ Росії видає документ, згідно з яким кримчанину надається право одноразового виїзду з території півострова.

На початку липня прикордонне управління ФСБ Росії в анексованому Криму повідомило, що зареєстрованих на півострові кримчан штрафуватимуть за спробу перейти адміністративний кордон за українським паспортом. Своєю чергою, Україна не визнає російських паспортів, виданих в окупованому Криму, і в’їхати на материкову частину України за ними не можна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter