ФСБ оштрафувала кримчанку за український паспорт

Дата: 22 Липня 2020
A+ A- Підписатися

ФСБ вимагає від кримчан під час в’їзду на окупований півострів показати російський паспорт. Якщо в жителя Криму немає із собою російського паспорта, а є тільки український, співробітники прикордонного управління ФСБ РФ ухвалюють постанову про призначення адміністративного покарання.

Про таку нову практику окупаційної влади повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ). 

За твердженням ФСБ, український паспорт для в’їзду-виїзду на півострів є недійсним. Про це йдеться в документі, складеному 20 липня 2020 року на мешканку Криму, яка поверталася додому в Ялту з Києва.

Мешканка Ялти повідомила правозахисників, що її півтори години допитував співробітник ФСБ на пункті пропуску “Перекоп”, що розташований навпроти підконтрольному українському уряду КПВВ “Чаплинка”.

“Він ставив мені багато різних запитань, а саме де народилася, жила, вчилася, де працюю і з ким живу”, – розповіла жінка.

Зрештою громадянку України оштрафували на 2 000 рублів за ч. 1 ст. 18.1 КоАП РФ (“Порушення правил перетину Державного кордону РФ”).

Кримська правозахисна група наголошує, що російські силовики в такий спосіб змушують кримчан показувати саме російський паспорт, виданий Росією в Криму з порушенням міжнародних норм у межах примусу до громадянства.

Аналітик КПГ Олександр Сєдов пояснює, що оскільки Крим є територією України і громадяни України перебувають в Криму на законних підставах, то переслідування жителів Криму владою РФ на окупованій нею території через перетин адміністративного кордону за українськими документами є порушенням свободи пересування. Це порушує статтю 2 протоколу 4 Європейської конвенції з прав людини.

“Вимога користуватися “паспортами”, які влада РФ видає в Криму, під час перетину адміністративного кордону з окупованим Кримом і відмова визнавати законним паспорт громадянина України є однією з форм примусу до отримання громадянства країни-окупанта, тобто порушенням міжнародного гуманітарного права, а саме статті 45 Гаазької конвенції 1907 року (Конвенція про закони і звичаї сухопутної війни)”, – зазначає експерт.

Нагадаємо, 16 червня в МЗС України заявило, що Україна не визнає примусової російської паспортизації, нав’язаної українським громадянам в окупованому Криму у 2014 році, а отже, вона не є підставою для втрати українського громадянства. Відомство назвало примусову паспортизацію  елементом репресивної політики Росії щодо українців, які змушені жити в умовах окупації. У МЗС запевнили, що “Україна захищатиме права та інтереси своїх громадян, які проживають в умовах окупації в Автономній Республіці Крим і Севастополі”.

Окрім цього, міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков також заявив, що Україна розглядає як жертв своїх громадян, які  отримали паспорти РФ на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Регіональний центр прав людини вважають, що Росія змінює демографію Кримського півострова, що є воєнним злочином. У грудні 2019 року вони надіслали Міжнародному кримінальному суду в Гаазі сьоме подання з доказами примусового переміщення Росією цивільного населення з півострова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter