Росія могла завербувати на війну в Україну кілька тисяч непальців, з якими росіяни поводяться “як із собаками”

Дата: 19 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Російська влада могла завербувати на війну в Україну декілька тисяч громадян Непалу, чимало з яких перестали виходити на зв’язок з рідними, загинули, а ті, які повертаються додому, розповідають про жахливі умови та ставлення в російській армії. 

Про це розповідає Sky News. 

Ганеш. Фото: Sky News

Журналісти телеканалу поспілкувалися з 35-річним Ганешем, який прослужив 10 років в індійській армії, а на війну в Україну потрапив, шукаючи роботу в ЄС. 

Чоловік звернувся до агента, щоб дізнатися, чи зможе працювати в Люксембурзі, а той запропонував йому замість цього поїхати до Росії, бо там “повно можливостей”. Чимало непальців, які опинилися на війні в Україні, кажуть, що побачили рекламу в соцмережах, зокрема в тіктоку. 

“У тіктоку ви бачите їх у шикарній формі, із шикарною зброєю, але насправді це не так”, – каже Ганеш.

Приклади реклами для найманців у тіктоку. Фото: Sky News

Під час двотижневого тренування в РФ, за словами найманця, з непальцями поводилися добре, але згодом ставлення стало “як до собак”

Непалець розповів, що чотири місяці перебував на окупованій Донеччині, після чого намагався втекти. Під час поїздки до Росії, на окуповані території України та назад він виплатив багато грошей агентам, деякі з яких ошукували його. До прикладу, коли чоловік намагався втекти з Донеччини, то агент нібито викликав йому таксі від казарми за 200 тисяч рублів. 

“Я шукав таксі, яке він мав відправити, але його не було. Потім він перервав зв’язок”, – розповідає чоловік. 

Журналісти зазначають, що оцінювання в кілька тисяч завербованих на війну в Україну непальців базується на свідченнях солдатів, які повернулися, а також на даних щодо імміграції в РФ. Поліція в Непалі вже затримала 22 підозрюваних у вербуванні громадян країни на війну, але оцінки в кількості тих, хто потрапив на фронт, сильно відрізняються від тих, які наводять активісти та медіа. 

Непальські краєвиди. Фото: Sky News

Політикиня і громадська діячка з Катманду Кріту Бхандарі стала лідеркою групи членів сімей непальських найманців, які закликають їх повернутися з Росії. За її словами, останніми тижнями близько 700 сімей звернулися до неї з проханням допомогти повернути своїх родичів додому. Вона каже, що їй також відомо про 260 найманців, які перестали виходити на зв’язок із близькими.

Нагадаємо, нещодавно в Києві провели пресконференцію, на якій виступили полонені іноземці, що воювали в російській армії. Серед полонених є щонайменше двоє громадян Непалу, які просять повернути їх додому.

Журналісти вже дізналися про те, як з арабських та африканських країн до Росії відправляють чоловіків, щоб “продати” на війну в Україну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter