Росія депортувала частину маріупольців до окупованого Криму: вони влаштували там акцію непокори

Дата: 25 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У місті Джанкой у тимчасово окупованому Криму українці, яких насильно переселили туди під виглядом евакуації з Маріуполя, влаштували акцію непокори. 

Про це повідомляє херсонське видання “INжир media”. 

Школа №8 у тимчасово окупованому Джанкої. Фото: foto-planeta.com

Інформація про насильне переміщення жителів Маріуполя вже надходила від українських розвідників, голови Донецької ОВА Павла Кириленка, Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової та міської влади Маріуполя. З’ясувати точну кількість депортованих людей не вдається, однак, судячи з усього, мова йде про тисячі громадян.

Як з’ясувалось, частину маріупольців, яким російські окупанти не дали змоги виїхати організованими Україною гуманітарними коридорами, розмістили в Джанкої в школі №8. Підтвердження цьому ZMINA знайшла на підконтрольних російським окупантам кримських сайтах.

Депортованих українців також планують відправити до Алушти, Красноперекопська та Євпаторії. Кількість людей, яких вже насильно перемістили на півострів, окупанти оцінюють щонайменше в 11 тисяч. 

Публікація про депортованих до Джанкоя українців на сайті підконтрольного російським окупантам кримського медіа

Тих маріупольців, що опинились у Джанкої, розмістили у спортивних залах школи та, за даними видання “INжир media”, відібрали у них українські документи. Про цю практику раніше повідомляли й українські посадовці. Вони також говорили, що українцям насильно видають документи російського зразка. 

Депортовані маріупольці 21–22 березня провели в джанкойській школі №8 акцію непокори. За інформацією “INжир media”, вони скандували “Слава Україні! Героям слава!”, у приміщенні звучав гімн України та слогани протесту проти російського вторгнення. Водночас окупаційні силовики не реагували на акції через страх спровокувати конфлікт, про який може стати відомо за межами Криму та РФ, кажуть журналісти. 

Депортовані маріупольці у спортивному залі джанкойської школи №8. Фото: так зване “Мининформ Республики Крым”

Нагадаємо, що офіційно Росія вперше заявила про відкриття так званих “гуманітарних коридорів” до РФ ще 7 березня. Таке рішення керівництво країни-агресорки нібито ухвалило після розмови між президентом РФ Володимиром Путіним та президентом Франції Еммануелем Макроном. Після оголошення про плани “евакуювати” українців до Росії Макрон назвав цю ідею моральним і політичним цинізмом. Абсурдною, цинічною та неприйнятною назвала її й Україна. 

Ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Росія почала депортувати українців з ОРДЛО, також називаючи це “евакуацією”. Люди, які опинялись у Росії, розповідали про жахливі умови, з якими зіткнулися після від’їзду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter