Російський телеканал “Дождь” поскаржився, що через санкції не має прибутку від переглядів з РФ 

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Канал “Дождь” втрачає від 1 до 1,5 мільйона доларів потенційного доходу на рік від своєї платформи YouTube через санкції ЄС, що не дозволяють монетизувати рекламу, яку проглядає його російська аудиторія. Через відсутність доходів від реклами виживання телеканалу залежить від зовнішніх спонсорів. 

Про це заявила співзасновниця російського телеканалу Віра Кричевська.

Фото: “Європейська правда”

Так, “Дождь” транслює новини на Росію до п’яти годин на день. Компанія покинула Росію після того, як уряд РФ заявив, що канал поширює неправдиву інформацію про російське вторгнення.

Після цього “Дождь” почав мовлення на YouTube, що належить Google. Близько 65% аудиторії телеканалу перебуває у Росії, але через санкції YouTube не надає телеканалу дохід від цієї аудиторії. Через це телеканал став фінансово залежним від своєї аудиторії поза межами РФ.

Кричевська повідомила, що восени вона спілкувалася з керівниками Google і YouTube та намагалася переконати їх переглянути свої правила, але не досягла успіху.

Мені здалося дуже дивним, що поки Захід говорить про важливість свободи слова та західноєвропейські цінності, компанія на кшталт Google є геть негнучкою. Вони не дають нам жодних грошей і жодного прибутку від російської аудиторії, через що працювати стає майже неможливо”, – повідомила вона.

Водночас з переглядів каналу поза межами Росії YouTube бере 30% комісії з донатів, надісланих через його платформи, та 45% комісії з показаної реклами. “Дождь” просив YouTube зменшити цей відсоток комісій, щоб принаймні збільшити свої прибутки від неросійської аудиторії, але в компанії знов відповіли, що не можуть створювати такий прецедент.

Нагадаємо, що у грудні минулого року ведучий телеканалу “Дождь” Олексій Коростельов під час ефіру висловив сподівання, що редакції вдається допомагати військовослужбовцям армії Росії, які воюють проти України.

Згодом головред телеканалу Тихон Дзядко перепросив за висловлювання ведучого й повідомив у твіттері, що уривок вилучили з ефіру. Він наголосив на тому, що його медіа “не займалося, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

Пізніше керівниця інформаційної служби “Дождя” Катерина Котрікадзе сказала, що Коростельова звільнили за висловлювання про допомогу російським військовим.

Після інциденту Естонія та Литва припинили трансляцію російського телеканалу “Дождь”. Перед цим Латвія також скасувала ліцензію на мовлення, що давала право розповсюджувати створений контент у країнах Євросоюзу, США та інших.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter