Російський суд засудив керчанку за збирання коштів на благодійність, звинувативши в “сприянні терористичній діяльності”

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив мусульманку з Криму Ніну (Латіфу) Малахову до чотирьох з половиною років позбавлення волі в колонії загального режиму. Через збір благодійних коштів російські силовики звинуватили жінку в порушенні ст. 205.1 КК РФ (“сприяння терористичній діяльності”).

Про це інформує “Кримська солідарність”.

Її піврічну дитину суд передав окремою ухвалою бабусі Малахової.

У лютому 2021 року в Казані співробітники ФСБ затримали Ніну Малахову і її чоловіка Рузіля Яппарова і наступного дня етапували до Криму для обрання запобіжного заходу.

Слідство вважає, що чоловік і жінка з 2015 до 2018 року “під приводом благодійності й допомоги біженцям, а також допомоги в будівництві мечетей і криниць в Африці” спонсорували заборонені в Росії фонди, пов’язані з ім’ям мусульманського релігійного діяча Ахмеднабієва, більш відомого як Абу Умар Сасітлінський. Російські силовики звинувачують їх в організації збору коштів на потреби “терористичної організації” в розмірі близько 1 423 435 рублів і 524 108 грн.

Ніна Малахова визнала провину, проте пізніше заявила, що співробітники ФСБ погрожували відібрати доньку і передати її до дитячого притулку, тому вона підписала свідчення.

Яппаров провину не визнав і від давання свідчень відмовився.

Нагадаємо, Ніну (Латіфу) Малахову і її чоловіка Рузіля Яппарова співробітники ФСБ затримали в Казані 14 лютого і наступного дня етапували до Криму для обрання запобіжного заходу. У подружжя є донька Мелісса, яку доставили разом з ними до суду. З огляду на це слідство попросило для Малахової домашній арешт, який вона відбуватиме в Криму. У разі визнання винною їй загрожує від 15 до 20 років ув’язнення. Її чоловіка також підозрюють у сприянні терористичній організації, але в частині про схиляння, вербування або інше залучення особи йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі.

Окупаційне слідство заявило, що “Малахова і Яппаров з 2015 до 2018 року організовували фінансування тероризму під виглядом благодійної діяльності різних фондів, зокрема “Мухаджирун”, та допомоги в будівництві мечетей, біженцям і нужденним громадянам”. Для цього вони нібито організовували збір коштів у групі “Садака – добровільна милостиня мусульман нужденним Сімферополя” у вконтакті, де закликали жертвувати на потреби мусульман Африки, надаючи свою банківську картку для переказів.

Фонд “Мухаджирун”, або “Живе серце”, був заснований дагестанським проповідником Ісраїлом Ахмеднабієвим, відомим як Абу Умар Сасітлінський, у 2013 році. ФСБ РФ вважає, що через фонд здійснюється збір коштів і фінансування терористичних організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter