Російський суд вважає, що дані про вбитих Путіним на війні в Україні росіян морально розкладають самих росіян

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Дзержинський суд російського міста Санкт-Петербург вніс до переліку заборонених посилання на 10 телеграм-каналів, які серед іншого розповідали про кількість убитих російських військових на війні з Україною, а також про диверсії на залізничних шляхах. Судді, повідомляючи про своє рішення, зазначили, що інформація, яку поширювали ці канали, “морально розкладала громадян та сприяла втраті моральних критеріїв”

Про це повідомляє пресслужба об’єднаних судів міста. 

Кинуте тіло російського військового на Харківщині. Фото: BBC

Назви заборонених телеграм-каналів в офіційному повідомленні не повідомляють, однак зазначають, що дані, які там поширювали, заборонені на території Росії. 

У розмові з журналістом видання “Медіазона” представниця пресслужби зазначила, що під заборону потрапили щонайменше п’ять ресурсів. Серед них “Мерзенні рашисти” (“Омерзительные рашисты”), у якому публікують світлини тіл російських солдатів. В описі до каналу, за оновленнями якого стежать понад шість сотень користувачів, автори зазначають, що “російські ваньки – м’ясо путлера”

Дописи там з’являються ледь не щодня. 

Ще один має назву “Горюшко”. В описі до каналу, який викладено українською мовою, йдеться, що автори збирають дані про втрати росіян з відкритих джерел “для медитації і як заспокійливий засіб”

Одним з відомих заборонених каналів став “Зупини вагони” (“Останови вагоны”), в якому висвітлюють “рейковий супротив війні в Росії”.  Також там публікують дані про підпали військкоматів у РФ, який з початку повномасштабного вторгнення сталося чимало, На кінець вересня про такі було відомо у 12 регіонах Росії. 

Водночас каналів з подібною назвою є щонайменше чотири, один з яких “резервний”. Ще в травні автори одного казали, що з ними почали боротьбу влада, створюючи фейкові сторінки та збираючи дані про підписників. 

Згідно з даними Генштабу ЗСУ, станом на 8 грудня українські захисники ліквідували вже понад 93 тисячі особового складу російської армії. Водночас у Росії влада ретельно приховує від власних громадян кількість загиблих. Так, усього тричі від 24 лютого в тамтешньому міноборони говорили про втрати: 2 березня загиблих нібито було 498 осіб, 25 березня – 1351, а 21 вересня – 5937. 

Невдовзі після початку повномасштабного вторгнення президент України Володимир Зеленський, розмовляючи з журналістами опозиційних російських видань, казав, що влада Росії не цікавиться долею тіл своїх військових: “…Спершу відмовлялися, потім там ще щось. Потім якісь мішки нам пропонували. Слухайте, ну це все виглядає, ну… Я навіть не знаю… Знаєте, у нас у всіх, напевно, щось у житті було, коли йшли люди – навіть неблизькі люди, нерідні… Слухайте, навіть коли собака чи кішка вмирає, то так не роблять. Це як… Це сміттєві пакети. Я не розумію, чесно, що люди думають. А особливо, що думають батьки цих дітей”.

Нагадаємо, що понад 3 тисячі російських військових звернулися на гарячі лінії проєкту “Хочу жить”, щоб отримати консультації про те, як безпечно здатися в український полон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter