Російський Меморіал визнав проукраїнського активіста Олега Приходька політв’язнем

Дата: 08 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політичним в’язнем 63-річного проукраїнського активіста з Криму Олега Приходька, якого російський суд засудив до п’яти років ув’язнення в колонії суворого режиму.

Про це інформує пресслужба організації.

Російські правозахисники вважають, що слідчі сфальсифікували його справу за відсутності складу злочину. Вони зауважують, що громадянин України займав жорстку позицію щодо окупації Росією Криму. 

“Олега Приходька переслідують виключно через його політичні переконання і в порушення права на справедливий судовий розгляд. Ми вимагаємо негайно звільнити Приходька з-під варти і скасувати винесений у його справі вирок”, – мовиться в повідомленні.

За версією суду, Приходько готував вибух будівлі адміністрації міста Саки в Криму і підпал будівлі Генерального консульства Росії у Львові. Обвинувачення стверджує, що Приходько не довів злочин до кінця з не залежали обставини. Він, начебто, незаконно придбав та зберігав у себе вибухові речовини, самостійно виготовив один вибуховий пристрій і намагався зробити другий.

Обвинувачення як докази використало вилучені під час обшуку в гаражі Приходька предмети, записи його телефонних розмов та смс-листування.

Утім, у справі російські правозахисники побачили низку істотних невідповідностей. Вони також переконані, що важливі у справі докази найімовірніше сфабрикували під час слідства.

Так, до прикладу, з предметів, вилучених у гаражі Приходько, – вибухових пристроїв і їх деталей – не знімали відбитки пальців. Слідство навіть не намагалося пояснити, звідки активіст міг взяти деталі, яких немає у вільному продажу.

Крім того, вони вважають, що співробітники правоохоронних органів могли сфабрикувати смс-листування, в якій містяться деталі підготовки терактів.

“Подібні обставини зустрічалися раніше в інших справах про підготовку терактів в Криму. Їх фігурантів ми також визнали політв’язнями. Зрештою, сторона обвинувачення занадто багато уваги приділяє політичним поглядам Олега Приходько, його проукраїнській позиції і критиці приєднання Криму до Росії. Ми вважаємо, що саме його переконання і послужили підставою для його кримінального переслідування”, – йдеться у повідомлення Меморіалу.

Меморіал вимагає негайно звільнити політв’язня, а вирок йому скасувати. 

Нагадаємо, Олег Приходько проживав у місті Саки в Криму, де працював ковалем і різьбярем по металу. Чоловік не приховував своєї проукраїнської позиції і публічно засуджував приєднання Криму до Росії у 2014 році.

До нього почали навідуватися дільничні, пропонуючи зняти український прапор з будинку. Олег Приходько грубо припиняв такі візити.

Із 2016 року його почали викликати на численні допити в ФСБ, де, за словами нині засудженого, з ним проводили безглузді й абсурдні бесіди на тему патріотизму і націоналізму. Один раз його оштрафували в адміністративній справі за вилучення в нього вдома нацистських атрибутів та символіки, які він нібито розповсюджував.

9 жовтня 2019 року силовики посадили Олега Приходька в машину і протримали всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук у його гараж, де знайшли вибухівку. Приходько заарештували й висунули звинувачення в підготуванні до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин. Пізніше російські силовики додали обвинувачення в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин” і плануванні вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

Приходько незаконно етапували з декількох СІЗО, зараз він перебуває в Новочеркаському слідчому ізоляторі.

3 березня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав Приходька винним у зберіганні вибухівки та підготуванні до теракту і призначив йому п’ять років позбавлення волі в колонії суворого режиму та штраф у розмірі 110 тис. рублів.

Раніше низка правозахисних організацій висунула Росії вимогу негайного звільнити політв’язня Приходька, припинити переслідування інших активістів та громадських журналістів в окупованому Криму. 

Правозахисники також закликали ООН, ОБСЄ, Раду Європи сприяти забезпеченню роботи в Криму незалежної моніторингової місії щодо ситуації з дотриманням прав людини, зокрема свободи слова і вираження поглядів.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter